Elképesztő felfedezés: Az immunrendszer le tudja győzni a rákot!

2018. május 18., péntek




Itt a nagy áttörés a rákkutatásban!

Van remény! A kaliforniai Stanford Egyetem kutatóinak köszönhetően, akik nagy lépést tettek az emberiségért. A szakemberek szerint az im­munrendszer képes kisöpörni a daganatot a szervezetből. Ta­lán nem is kell sokat várni az eljárásra, mert év végén már megkezdődnek a klinikai próbák.

Megakadályozza a kialakulást

A Magyar Tudományos Akadémia közleményében Tátrai Péter biológus közérthetően és részletesen elemzi a bejelentett, nagy szakmai és sajtóvisszhangot keltett eredményt.

– A Ronald Levy laboratóriu­mában kidolgozott immunterápiás eljárásban két immun­stimuláns parányi mennyiségét közvetlenül a daganatba fecskendezték, amivel aktivizálták a daganatba beférkőzött, de ott támadásképtelen állapotba került immunsejteket. Az aktivizálás nyomán kialakuló immunválasz nemcsak a megcélzott daganatot pusztította el, de a szervezet bármely más pontján található azonos típusú daganatokat is, sőt, megakadályozta vagy lefékezte az ugyanilyen daganatok későbbi kialakulását – magyarázta a biológus.

Elektronmikroszkópos felvételen jól látható, ahogyan a daganatsejtet (fehér) megtámadja a felélesztett sejt (vörös)

A rák által rájuk kényszerített bénulásból magukhoz térítve az immunsejtek úgy söprik ki a daganatot és annak áttéteit a szervezetből, mintha egy vírusfertőzést számolnának fel. Szellemi atyja, Ronald Levy szerint az eljárás elvben bármilyen daganattípus ke­zelésére alkalmas lehet.

Immunkoktél a megoldás

Az orvostudomány mai állása szerint a daganatos elfajulás kiváltó oka a sejtek szintjén az örökítőanyag mutációja, amely megváltozott szerkezetű fehérjéket eredményez.

Az új eljárás kulcsa nem más, mint a tumorok általi immun-alulműködés áttörése: vagyis, a megbetegedés által megbénult immunsejteket felturbózzák úgy, hogy megöljék a daganatos sejteket. Ronald Levy laboratóriumában dolgozó Idit Sagiv-Barfi és munkatársai ezt a kulcsot találták most meg.

Egereken sikeresen tesztelték az eljárást

A tesztegerek növekedésnek indult daganatai mintegy 20 napon belül felszívódtak az immunkoktélnak köszönhetően, és 90-ből 87 esetben a 3 hónapos megfigyelési időszak végéig sem tértek vissza. Három egérben a megfigyelési időszak alatt visszatért a rák, de az újbóli kezelés már sikeres volt. Vagyis a daganat nem vált ellenállóvá. Az immunkezelés az összes alkalmazott esetben elpusztította a közvetlenül befecskendezett és a távoli daganatot egyaránt.

Genetikán is múlik a megbetegedés

A Magyar Rákellenes Liga elnöke, Rozványi Balázst éppen egy konferencia után értük utol, ahol elmondása szerint azt bizonyították, hogy a daganatok nagy része a genetikán is múlik.

– Nagyon örülünk ennek az új kutatási eredménynek, remek kiindulópont. De még nagyon hosszú az út a gyakorlatba való emelésig, hiszen még csak egereken végeztek kísérleteket. Az emberi gyógyításig még több lépés visz. A rák egy borzasztó bonyolult és összetett betegség, ezért az univerzális módszerekben nem igazán hiszek, ami minden típusra, mindenkire ugyanolyan jó. Szokatlanul gyorsnak minősül, hogy év végére már alkalmazhatják klinikán, bekerülhet a protokollba. Emellett bizakodva várjuk az új kutatás eredményeit és reménykedünk a legjobbakban – mondta el.

Székhelyi Józsefnél tavaly diagnosztizálták a halálos kórt. Szerencsésnek érzi magát amiért ilyen ütemben fejlődik az orvostudomány.

– Elképesztő szintre léptek a szakemberek már 2015–2016-ban is, így nekem is mázlim volt, hiszen tavaly diagnosztizálták nálam a rákot. Korábban abban a típusú tüdőrákban melyben én szenvedek, százszázalékos volt a halálozási arány. Örömmel olvastam az új kutatási eredményeket, és nagyon bízom abban, hogy mihamarabb átültethetőek lesznek a gyakorlatba.

Az a fajta kutatás, ami az immunrendszert veszi alapul, csak jó és csak sikeres lehet. Az immunterápiás eljárás jó, ugyanis ha egyedül már az immunrendszert képes stabilizálni, nyert ügyünk van. Ugyanis a komplex egymással együtt élő nyavalyák a halálban egyesülnek sajnos. Dicséretes hogy a tudomány itt tart! De azért hadd mondjam el, hogy mi is kellünk ám hozzá, nélkülünk nem fog menni. Én mindig megkérem a rákomat, húzódjon vissza, akkor élhetünk mindketten. Ha megöl engem, ő is meghal. Húzódjon hát vissza! – mondta el a Borsnak Székhelyi József, színész.

Forrás: Bors

tudomány egészség rák rákgyógyszer betegségek egésszég megelőzés


Megtekintések száma: 51899





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet