Elképesztő! Hangyák cipelnek egy náluk ötször nehezebb rovart

2015. augusztus 28., péntek




Hihetetlen jelenetnek volt szemtanúja az a fotós, akinek sikerült megörökítenie ezt a ritka és megdöbbentő pillanatot. A hangyák szuper erősek, képesek testsúlyuknál ötször nehezebb súlyokat fölemelni.

Ha lehet valami azt mondani hogy csapatmunka, akkor ez az. A két kicsiny hangya egy náluk jóval nehezebb méhet tartanak, miközben  lábaikkal az ágba kapaszkodnak. Ketten összefogva képesek voltak becipelni az méhet a fészekbe.

A rovarok számtalan különös, már-már csodálatos tulajdonsággal bírnak, és nem ez az első eset, hogy tudósok próbálnak rájönni a titkukra. Gondoljunk csak a helikopterre, amit vélhetően a szitakötők megfigyelésével, és tanulmányozásával álmodtak meg.

csapatmunka-2

Egy másik különleges adottságokkal felruházott élőlény, a fadarázs titkára is nagyon kíváncsi az emberiség.

 A fadarázs a tojócsövét belefúrja a fenyőfába. Ez a tűhegyes cső két egymáshoz illeszkedő pálcikából áll, melyeken visszafelé álló fogacskák sorakoznak.

Miközben az egyik pálcikán található fogacskák belekapaszkodnak a fába, biztosítva a stabilitást, a másik pálcika kicsit előrébb jut. Majd pedig ennek a pálcikának a fogacskái kapaszkodnak meg a fában, és az előző pálcika jut egy kicsit előrébb. 

Ahogyan a pálcikák gyorsan rezegnek, vagyis felváltva előrébb jutnak, illetve megkapaszkodnak, a tojócső minimális erőkifejtéssel akár 2 centiméter mélyre is be tud fúródni a fába, úgy, hogy közben nem hajlik meg és nem törik el.

érdekes hihetetlen érdekesség állatvilág rekordok rovarok


Megtekintések száma: 14621





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet