Elképesztő: kémiai eljárással tettek átlátszóvá egy fát!

2017. február 26., vasárnap




A különleges eljáráson átesett fa erősebb az acélnál, és jobb hőszigetelő, mint az üveg.

Elképesztő kémiai felfedezést tettek a Maryland Egyetem kutatói. Egy érdekes kísérlet során ugyanis kifejlesztettek egy átlátszó fafelületet.

Egyedülálló eljárás során tudták ezt elérni, miközben egy már meglévő fa anyagát módosították kémiai úton. Így az szép lassan áttetszővé vált.

A speciális faanyagnak óriási jövője lehet, melyet nem csak az építőiparban, hanem számos más helyen el tudnánk képzelni.

A most előállított anyag ugyanis nem csak átlátszó, és nagyon jó hőszigetelő, de az előzetes tesztek alapján még az acélnál is erősebb.

Elképesztő, hogy a modern hétköznapok különleges igényei egyre inkább életre hívják az építőipar olyan szegmenseit, melyek kifejezetten a környezetkímélő, környezettel összhangban álló anyagokat hivatottak kutatni és használni.

Egyfajta zöldforradalom megy végbe most az építőipari technológiák között, hogy egyre több közel nulla fogyasztású ház jöhessen létre a jövőben.

Úgy tűnik az üveget, mint elemet forradalmasíthatja a mostani "találmány". Az üveg sohasem rendelkezett jó hőszigetelő képességekkel. Ami azt illeti, minden ház ablakánál az üveg az, ahol kiszökik a hő nagy része.

Ezért volt már évtizedek óta esedékes, hogy valahogyan leváltsák, és valami új technológia kerüljön a helyére. Azonban ez idáig nem találtak megfelelő utódot, de ennek a keresgélésnek végre vége.

A fát, mint ismert anyagot próbálták átalakítani, és sikerrel jártak. Eg speciális kémiai eljárás során tették átlátszóvá, és így nem csak áttetsző, hanem sokkal erősebb is lett.

Egyúttal a fűtési költségeket is csökkentheti, s vele az épületek energiaigényét.

Az eljárás rendkívül érdekes, és nem mondható szokványosnak, de az így létrejött anyag nagyon ellenálló: a gyártás első fázisában nátrium-hidroxidot és hidrogén-peroxidot adnak a fához, hogy kivonják belőle a lignint, ami a sárgás színét adja a papírnak.

Ez eddig semmiben nem különbözik a papírgyártásban bejáratott eljárástól, amikor az említett anyagokkal elődolgozzák a fát, hogy aztán péppé őrölhessék.

A második fázisban a fa ereibe epoxit fecskendeznek, amit általában az anyagok erősítésére használnak. Itt azt a célt szolgálja, hogy a fa nanorostjai megőrizzék a szilárdságukat és a fa erei ne sérüljenek.

Sok kutató már most a láthatatlan fa nevet ragasztott rá az anyagra. Nagyon hosszú idő alatt ráadásul képes le is bomlani, így gyakorlatilag nulla a környezetkárosító hatása.

És ez még nem minden, ugyanis van még egy bámulatos tulajdonsága, melyre véletlenül jöttek rá.

Amikor ezt az áttetsző fát napkollektorok elé helyezik, akkor 30%-al nő annak hatásfoka. Vagyis 30%-kal több napenergiát képes befogadni, mivel ez a faanyag ennyivel több napsugarat képes elnyelni magában.

A különleges fa még nem kapott végleges nevet, és még több kutatás, kísérlet vár rá, ezért egyelőre nem kapható kereskedelmi forgalomban.

Abban azonban biztosak lehetünk, hogy néhány éven belül viszontláthatjuk majd, mint forradalmasító építőipari elemet.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 49805





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet