Elképesztő képeket küldött vissza egy másik világból az aszteroidán landoló szonda!

2018. szeptember 26., szerda
Megérte a hosszú hónapokig tartó várakozás, mire a Hajabusza–2-nek sikerült elérnie célpontját. Az első képanyagok túlzás nélkül is bámulatosak. Mutatjuk.

Több mint négyévnyi utazást követően a napokban elérte a Ryugu nevű kisbolygót a japán Hajabusza–2 űrszonda, két egysége pedig sikerrel landolt rajta.

Az érkezés nem is lehetne teljesebb fotók nélkül, ám azt még talán a japán szakemberek sem remélték, hogy ilyen látványos képanyag jön vissza.

A Hajabusza–2 persze nem csak képeket készít a hivatalos nevén 1999 JU3-ról, fontos geológiai munkát is végez, hogy a kutatók minél több információt tudjanak meg a retrográd pályájú, a Naptól és a Földtől ellenkező irányba forgó égitestről.

A szonda ennek megfelelően kőzet- és talajmintákat szállít majd haza, de csak egész sokára, 2019 decemberéig az égitesten marad.

Az utazás azért is tartott ilyen sokáig, mert az objektum felszínét kráterek és horpadások borítják, ráadásul folyamatosan mozgásban van. A szondának így nem csak óvatosnak, elég gyorsnak is kellett lennie ahhoz, hogy beérje, felszíni egységei pedig anélkül tudjanak landolni, hogy darabokra törtek volna.

Az elképesztő küldetést mutatja be ez a videó. Érdemes megnézni...

Az expedíció újabb, izgalmasabb napjai október környékén várhatók, az anyahajó akkor még közelebb megy a kisbolygóhoz, hogy egy speciális tartályt a felszínére küldve összeszedje az addig szerzett mintákat. 

Ehhez előbb egy másik egység segítségével több méter átmérőjű krátert váj majd a Ryugu felszínébe. A Hajabusza–2 visszatérése valamikor 2020-ban várható.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen csillagászat


Megtekintések száma: 48462

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet