Elképesztő képességét fedezték fel a kutyáknak: ez már túlmutat a parapszichológián is!

2018. szeptember 10., hétfő




A Johns Hopkins Egyetem vizsgálata ledöbbentette az abban résztvevőket. Létezik egy érzékelésen túli érzékelésük?

Kísérlettel bizonyították, hogy a kutya tényleg képes felismerni, ha rossz kedve van a gazdájának. Sőt, azonnal igyekszik segítségére sietni, hátha fel tudja vidítani.

Egy hosszú, fárasztó nap után a kutyatulajdonosok számára nincs is annál jobb érzés, mint hazaérkezve találkozni az otthon izgatottan várakozó kedvenccel. Miközben az állattartók többsége azt reméli, hogy kis szőrös barátja legalább annyira szereti őt, mint amennyire ő az ebét, egy kutatás éppen a kutyák odaadó és figyelmes viselkedését bizonyítja.

A brit Independent című lap számol be a világhírű Johns Hopkins Egyetem vizsgálatáról, amiben arra voltak kíváncsiak a kutatók, miként befolyásolja a gazda kedve a háziállat viselkedését.

Az eredményeket a Learning and Behaviour című szaklapban jelentették meg: több tucat kutyával végeztek kísérletet, amiben egy ajtó választotta el a gazdit és ebét. A résztvevők azt a feladatot kapták, hogy a “Ragyogj, ragyogj kis csillag” című angol gyermekdalt énekeljék, illetve hogy sírjanak. Mindeközben megfigyelték és elemezték a kutyák viselkedését.

Az derült ki, hogy a síró gazdához háromszor gyorsabban értek oda az ebek, mint a dudorászóhoz, és előbbi esetben a kis kedvencek stressz szintje is jóval alacsonyabb volt.

A négylábúak ráadásul igen sokfélék voltak, akadt köztük például golden retriever, labrador és mopsz is – a viselkedésük azonban különbözőségeik ellenére is nagyon hasonlónak mutatkozott. 

A szakértők szerint ennek a reakciónak az az oka, hogy a kutya felkészült az azonnali segítségre, ha szükség van rá.

“Arra a megállapításra jutottunk, hogy a kutyák megérzik gazdájuk hangulatát, és ha úgy vélik, hogy szükség van a segítségükre, megtalálják a módját, hogy el tudják végezni feladatukat” – mondta Emily Sanford kutatásvezető, aki a diplomamunkáját éppen a Johns Hopkins Egyetem pszichológia és agytudományi karán készíti.

“Minden állattartónak van legalább egy története arra, hogy egy hosszú nap után a kanapéra roskadva hogyan ugrik oda a kutyája az arcába lihegve, amikor már majdnem elsírná magát a gyötrelmektől” – magyarázza Emily Sanford, akit saját élménye sarkallta arra, hogy kutatni kezdje, az állatok miként érzik meg gazdájuk hangulatát. 

A szakemberrel történt, hogy a gyermekeivel otthon játszva a kicsik egy halom párnát dobáltak rá. Mivel nem tudott kimászni a vánkosok alól, segítségért kiabált, de a férje helyett pár másodperc múlva a kutyája jelent meg, aki pillanatok alatt megtalálta őt a halom ágynemű alatt.

“A kutyák évezredek óta az ember közvetlen közelében vannak, és ennyi idő alatt képesek voltak megtanulni jó néhány, az ember hangulatát tükröző viselkedési mintát” – magyarázza a kutató, hozzátéve, hogy “az ebtartók jelentős többsége úgy érzi, hogy kutyája olykor olvas a gondolataiban, megérzi, milyen a hangulata”. 

Ezen túl pedig igyekszik segítséget nyújtani gazdájának akár veszélyhelyzetben is, illetve akkor, amikor valaki nagyon elrontotta a gazdi kedvét. Vagyis a kutyusok jelenlétükkel és viselkedésükkel próbálják mihamarabb felvidítani embertársukat.

OSZD MEG másokkal is!

paranormál tudomány rejtély hihetetlen rejtélyek bizarr


Megtekintések száma: 89224





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet