Elképesztő korrupció, rendszerszintű sikkasztás zajlik az orvosi kamarákon belül?

2017. július 18., kedd
Megrovást kapott a Magyar Orvosi Kamarától az az orvos, aki tisztábban szerette volna látni a szervezet működését. A jelenség nemzetközi szintekig nyúlik.

Megbotránkoztató dolgok zajlanak mind a magyar egészségügyben, mind a nemzetközi szinteken, és egyre többször, több helyen bújik ki a szög a zsákból.

Rendszerszintű korrupció, sikkasztás, csalás, pozíciókkal való visszaélés: az orvosok egy bizonyos elitje mindent megtehet?

A mostani friss eset kapcsán újra felmerültek különféle égető kérdések a hazánkban - is - működő orvosi "kartellről", mely hihetetlen pénzeket nyúlhat le, ráadásul kifejezetten nem szereti, ha valaki megpróbál jóhiszeműen utánanézni a dolgoknak.

Nemrég egy orvos, Kunetz Zsombor arról kezdtet el érdeklődni az orvosi kamaránál, hogy a befizetett tagdíjakat és eleve a költségvetést pontosan mire is költik. Jóhiszeműen szeretett volna eljárni, mert kíváncsi volt.

Az adatokért a kamara előbb 88 ezer forintot kért, majd etikai vizsgálatot kezdeményezett, végül kitette honlapjára a kért adatokat, amelyekből kiderül például, hogy Éger István a testület elnökeként havi bruttó egymillió forintot visz haza.

Elképesztő ez az arrogancia nagyon sokak szerint, és rávilágít arra, hogy az orvosok és az egészségügy egy része ezer karú polipként működik, mely országhatárokon átível. Ugyanis világszinten más országokban is döbbenetes mennyiségű pénz tűnik el az orvosok kezei között.

A Report (online a thecarlatreport.com oldalon) interjúkat közöl olyan pszichiáterekkel, akiket anyagi kötelékek fűznek a gyógyszergyárakhoz. Hihetetlen mértékű sikaksztás zajlik, és nem eg esetben kenőpénzeket fogadnak el a betegektől, mi több: a pénzek kötelező jelleggel fizetendők.

Persze ez már Amerika - mondhatnánk -, de nagyon valószínű, hogy itthon is hasonló a helyzet.

Akadnak is kirívó példák, mint amilyen annak az onkológusnak az esete, aki 150.000 forint ellenében volt csak hajlandó rákos betegeken elvégezni az életmentő kezeléseket.

Őt Dr. Udvary Jánosként ismeri ma a világ, a rákos nők henteseként. Életmentő műtétekért és a vizsgálatokért pénzt kért a betegeitől az államilag finanszírozott kórházi rendelésén, betegeit tudatosan dezinformálta, félrediagnosztizálta haszonszerzés céljából.

Az onkológus-nőgyógyász főorvost ez a ma egyetlen túlélő betege buktatta le, aki a rajta elvégzett életmentő operáció után 50 ezer forintot szeretett volna átadni kezelőorvosának, hálapénz gyanánt. De az orvos a lezárt borítékot előtte feltépte, a pénzt megszámolta, és kijelentette, hogy ő nem 50, hanem 150 ezer forintos orvos.

A nő felháborodott a doktor követelésén, amiért őt ennyire megszégyenítette, és egy következő alkalommal a kontrollvizsgálatkor hangfelvételt készített, ahogy orvosa a hiányzó 100 ezer forint után érdeklődik: A hangfelvétellel a beteg panaszt tett a kórház főigazgatójánál, aki hivatalból megtette a büntető feljelentést. - írja a nemgogol.blog.hu

Másik esetben Dr. Udvary a neki fizetni nem tudó, rokkantnyugdíjas, kritikus állapotban lévő beteget nyilvánított tumormentesnek, hogy lepasszolhassa, akinek kritikus állapotát másik orvos vizsgálata mutatta csak ki.

Ilyen, és ehhez hasonló emberek tucatszámra vannak az orvosi felső vezetésben világszerte. Hatalma kaptak, és ezzel a hatalmukkal visszaélnek nap, mint nap a nekik kiszolgáltatott betegekkel szemben.

Sokak szerint a korrupció, és az állami pénzek eltűnése azért zajlik az orvosok társaságán belül, mert róluk szinte senki sem gondolná, hogy ilyet megtesznek.

Hogy le lehet-e valaha győzni majd ezt a jelenséget? Nem tudni. Egyesek egy nemzetközi szinteken is átívelő ellenőrző testület létrehozását szorgalmazzák, mások azt, hogy az állam nagyobb mértékben tartsa rajta a szemét az egészségügyön belül létrejött háttérszervezeteken.

OSZD MEG másokkal is!

egészség feltáró egészségügy gyógyszeripar korrupció


Megtekintések száma: 396174

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet