Elképesztő mértékben pusztul japánok nagy korallzátonya

2017. január 12., csütörtök




A Föld egyik legnagyobb korallzátonyának 70%-a elpusztult, a többi pedig haldoklik.

Haldokló korallzátony

Elképesztő ütemben pusztul a tengeri élővilág. Nem csak a bolygó nagy korallzátonya pusztul, hanem a japánok egyik legnagyobb kiterjedésű ilyen zátonya.

Ennek a 70%-a ugyanis már teljesen megszűnt létezni, és a maradék 30% is sanyarú állapotban van, gyakorlatilag haldoklik.

Mivel nem sok remény van arra, hogy bármit is változzon a helyzet, valószínűleg ez a rész is elpusztul.

A hatóságok már tavaly novemberben kiadtak egy jelentést, hogy a túlságosan meleg víz ez okozhatja, már akkor voltak jelei a korallfehéredésnek. Azóta kissé csökkent a tengervíz hőmérséklete, de nagyon bizonytalan, hogy a korall magához tud-e térni a sokkból.

Az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy nem, azonban ez esetben óriási problémával fog szembenézni az óceánok élővilágának többi része, és a teljes tápláléklánc.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása, amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk.

Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent a korallzátonyok körül élő halakra.

Kihalási hullámot hozhat

Az ezt okozó stressznek kell megszűnnie ahhoz, hogy az élővilág ebből talpra álljon, ezt pedig sokan lehetetlennek tartják. Egyesek már azt a vészforgatókönyvet jósolják, hogy az összes korallzátony el fog pusztulni az évtized végére.

Ez azonban beláthatatlan hatással lesz az élővilágra. A víz alatti táplálékláncnak ugyanis fontosak voltak ezek a területek, és nélkülözhetetlen elemei. Vagyis ezek megszűnésével fajok halhatnak ki, melyek hiánya újabb fajokat sodorhat veszélybe.

Így egy dominószerű láncolat alakul ki, és minden óceánban élőm még megmaradt faj száma megtizedelődhet.

Ez végső soron nem csak a vízi világra, hanem a szárazföldi fajokra, és az emberre is hatással lehet majd a jövőben.

Sokan ezért szorgalmazzák azt, hogy különleges eljárásokat fejlesszenek ki a cégek, melyekkel az elkövetkező években lehetőségünk nyílik arra, hogy az óceánok vizét fokozatosan megtisztítsuk.

A Földön évmilliók alatt kialakult ökoszisztémák rendkívül törékenyek, és sokan gondolják úgy, hogy ha ezek a rendszerek összeomlanak, sok-sok ezer év szükséges majd ahhoz, hogy minden visszaálljon az eredeti állapotokra.

tudomány környezetszennyezés természet


Megtekintések száma: 64708





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet