Elképesztő mikroszkopikus képek a bőrünkből táplálkozó apró lényekről

2016. november 30., szerda
Hátborzongatóak, és egyben csodálatosak azok a mikroszkopikus szinten élő élőlények, melyek jelen vannak velünk a háztartásban, a mindennapokban. És ráadásul a bőrünkre pályáznak, szó szerint!

Senki sem szereti, ha bogarak, aprócska ámde annál riasztóbb rovarok mászkálnak a lakásban. Ezektől az emberek általában félnek, és nem kell ahhoz bogár fóbiásnak lennie valakinek, hogy rendre kitessékelje, vagy agyonüsse a hívatlan soklábú vendégeket.

Míg azonban észrevesszük a hüvelykujj nagyságú pókokat és csótányokat, poloskákat, addig nem veszünk tudomást arról, hogy mikroszkopikus lények milliárdjai nyüzsögnek a lakásunkban. Sőt, ezek a lények nem csak érintkeznek velünk, de még táplálkoznak is belőlünk!

Ez így leírva nagyon félelmetesen hangzik, de nem kell megijedni tőlük, és azonnal halálra rémült arccal körbefújni a lakást fertőtlenítő szerekkel.

Léteznek olyan mikroszkopikus méretű pókok, különféle atkák és baktériumok, melyek mindig is jelen voltak minden tárgyon a lakásban. Ezek egy része ráadásul az emberi bőr elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak.

Bár valóban morbidnak hathat így leírva, hogy belőlünk táplálkoznak, teljesen ártalmatlanok. Sőt, ami azt illeti, fontos szerepük van a bőr megújulási folyamatában.

Ezek a különleges „állatok” olyan ökoszisztémát építenek fel körülöttünk, ami rejtve marad.

És nem csak azért, mert sokan nem is kíváncsiak rájuk, hanem azért is, mert annyira kis méretekben, olyan alacsony szinten zajlanak a történések, hogy az elkerüli a nagyobb, bonyolultabb életformák figyelmét, mint amilyenek mi is vagyunk.

A felvert porban is nyüzsögnek ezek a lények, kiirtani pedig lehetetlen őket, sőt nem is kell. Egy részük ugyanis bizonyos takarító funkciókat is ellát, vagyis fertőtlenítik, tisztítják a tárgyak, asztalok, bútorok felületét.

És ha már itt tartunk, tisztában vagytok vele, hogy pontosan mi is a házi por, és miből áll?

A köznyelvben házipor-allergiaként ismert betegség okozója a háziporatka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, a levegőben szálló beszáradt széklete.

Ez az ürülék az, amit belélegezve, megérintve a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja. A háziporatka is az emberek elhalt hámsejtjeivel táplálkozik, így minél kevesebbet takarítunk, annál nagyobb pormennyiség jelenik meg a lakásban.

A közzétett mikroszkopikus fotók bámulatosak, és képet adnak azokról a lényekről, melyek itt élnek velünk, méghozzá tömegesen, ennek ellenére észre sem vesszük őket, tudomást sem veszünk róluk.

Csak akkor tűnik fel, hogy valaki(k) laknak még rajtunk kívül a házban, amikor egy hosszú nyaralás után mindenen vastagon áll a port…

tudomány hihetetlen


Megtekintések száma: 74286

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet