Elképesztő űrfelvétel egy csillagzabáló anomáliáról

2016. december 25., vasárnap
A University of Texas egyik csillagásza az egyik vörös óriás múltját kutatva bámulatos felfedezést tett.

A Betelgeuse nevű híres, vörös óriás az Orion csillagkép egyik legfényesebb, és egyben legaktívabb csillaga. A különleges csillag ne csak látványa miatt, de ködös múltja miatt is egyre inkább vonzotta az elmúlt évtizedekben a csillagászokat űrkutató szakembereket.

Minden áron meg akarták ismerni azt, hogyan keletkezett, miért pont ekkora méretű, és elhelyezkedésű.

A Betelgeuse egy különleges típusba tartozó változócsillag, ami 430-640 fényév távolságra van a Földtől.

A Betelgeuse egy vörös óriás, az egyik legnagyobb méretű ismert csillag, átmérője 950-1200-szorosa a Nap átmérőjének. Éppen ezek a szokatlan adatok vezették rá az utóbbi időben a tudósokat, hogy azt gondolják, hogy a csillag egy napon talán a közeljövőben szupernóvává alakulhat.

Azt viszont pontosan nem lehet tudni, hogy mikor robban fel. Talán néhány tízezer év múlva, de akár holnap is bekövetkezhet ez a folyamat.Emiatt is röppennek fel tévesen néhány évente olyan hírek, hogy felrobbant. A Betelgeuse rejtélye többek között az, hogy életkorához képest nagyon nagy és gyors fejlődésen megy át, mintha egy titokzatos folyamat kellős közepén lenne.

Ugyanakkor a csillag iszonyatosan nagy sebességgel veszíti el csillaganyagának egy jó részét.

Amikor egy csillag mérete megnő, vagyis amikor szuperóriás lesz, lelassulhat a forgása. Mint a gyorsan forgó jégtáncos, amikor a teste mellé húzza a kezét, felgyorsul a forgás, amikor oldalra nyújtja, lelassul. Tehát a Betelgeuse forgásának is le kellett volna lassulnia.

Ilyet azonban nem tapasztaltak nála, és ezt egyetlen csillagász sem értette, hogy pontosan miért nem.

A csillag 150-szers gyorsabban forog, mint más, hasonló csillagok, ez pedig elképesztő különbség.

A csillagászokat éppen emiatt természetesen nem hagyta nyugodni a rejtély, és azonnal elkezdték a csillagot, és annak viselkedését elemezni, és visszatekinteni elméletben a múltjára.

Ez alapján született meg egy olyan elképzelés, miszerint hajdanán a Betelgeuse-nak volt egy társa, amit gyakorlatilag felfalt. Egy hozzá hasonló másik csillag.

A pályájuk és kiterjedésük is hasonló lehetett, de a Betelgeuse nagyobb és erősebb lehetett, ezért magába szippantotta, és elnyelte a másik csillagot.

Ez a múltbéli szimuláció, vagy ha úgy tetszik, forgatókönyv magyarázhatja azt, hogy a Betelgeuse forgása nem lassult, hanem nagyon gyorsan forog még most is.

A másik csillag maradványait aztán nemrégiben megtalálták egy a vörös óriásról készült ritka felvételen, mely szintén erősítheti a csillagászok elméletét.

A képen két héj látható a csillag körül, amelynek eddig nem ismerték kezdetben az eredetét.

Mivel a fénysebesség távolságok, és időeltolódás miatt mi a múltat látjuk, a tudósok szerint nagyjából százezer évvel ezelőtt következhetett be az esemény, és a képen látható maradványok valóban a társcsillag maradványai lehetnek.

rejtély rejtélyek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 22531

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet