​Elképesztő ütemben melegszik az Antarktisz: megkongatták a vészharangot

2020. július 14., kedd
A Déli-Sark, vagyis az Antarktisz egy állandóan fagyott régió, mely komoly szerepet tölt be a Föld létében, illetve az azon élő lények életében.

Az itt felhalmozódó jég ugyanis nagy mennyiségben veri vissza a Nap sugarait, hozzájárulva ezzel a megfelelő hőmérsékletek létéhez.

A klímakatasztrófa azonban ezt a területet sem kíméli. Annyira nem, hogy az Antarktisz gyorsabban melegszik, mint bármely másik földrész, méghozzá háromszor olyan gyorsan. 

A tudósok mérései alapján minden 10 évben +0.6 °C-ot melegszik az átlaghőmérséklet, mely mostanra 1.8°C-os melegedést hozott (csak emlékeztetőül: a világ jelenleg azon igyekszik erejét megfeszítve, hogy a globális felmelegedést 1,5°C alatt tartsa).

A meleg pedig természetesen hatással van a jégtakaróra is. 

A vékonyodó jég több szempontból is gondot okoz. 

Attól eltekintve, hogy a Föld édesvízkészlete a szemünk láttára szivárog a tengerbe, megsemmisülve, gondot okoz a környező vizek sókoncentrációjában is. Mivel pedig tetemes mennyiségről van szó, így ez előbb, vagy utóbb hatást gyakorol lényegesen messzebbi vizekre is.A másik jelentős gond a Nap sugarainak visszaverése. Ha csak a jég vastagsága csökkenne, de a területe nem, akkor nem lenne baj, de ez értelem szerűen nem így van. 

És minél kisebb a jéggel fedett rész, annál kevesebb napsugarat képes visszaverni, vagyis a felmelegedés mértéke nő, méghozzá egyre erősödő mértékben. 

Ez pedig hatással van nem csak a helyi ökoszisztémákra, hanem az egész bolygóra, így természetesen ránk is, és nem is kis mértékben. 

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 86092

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet