Elképesztően magas ősember lábnyomát találták meg

2016. december 14., szerda




Az ősember magasabb volt, mint az eddig ismert ősemberek. Egyesek szerint az sem kizárt, hogy új fajjal van dolgunk.

Gigantikus embertől származó lábnyomok

Az ember ősi elődeinek lábnyomára bukkantak nemrég Tanzániában. A lelet különlegességét ráadásul az adja még pluszban, hogy egy olyan magas ősembertől származhat, amit talán ég nem is ismerünk korábbról.

A különleges leletet egy korábbi vulkanikus helyszínen találták meg, és feltételezhetően több millió évvel ezelőtt keletkezhettek.

Ezt a kort támasztotta alá az előzetes kormeghatározás is. Annyit tudni a leletekről, hogy biztosan emberi lábnyomokról van szó, és nem majmokéról, vagy emberszabású emlősökéről.

A nyomok akkor keletkeztek, amikor az ember távoli rokonai csoportosan mentek keresztül egy nedves vulkáni hamuval borított területen.

Rejtély, hogy milyen faj

Természetesen a felfedezést követően azonnal elkezdték elemezni a leletet, és próbáltak a lábnyom erezetében, alakjában kutakodni, és összehasonlítani a több millió éves nyomatokat más, ősemberektől származó lenyomatokkal.

Akkoriban az emberelődök rendkívül kis növésűek voltak, azonban az egyik lábnyom arról árulkodik, hogy egy hozzájuk képest nagyon magas, 165 cm magassággal rendelkező figura is jelen lehetett a több millió éves helyszínen.

A feltételezések szerint a többi lányom a nőstényektől származott, míg a nagy lábnyom egy hím egyedtől.

Egyes, elméleti történelemmel foglalkozó kutatók szerint nem kizárt, hogy ezen, akkoriban magasnak számító egyedek lehettek az ősi gigantikus óriásnövésű emberelődök, melyek később 2, vagy két és fél méteres magasságot is elértek.

Sokan nem hisznek ezeknek a létezésében, de rengeteg feljegyzés létezik róluk, ami alátámaszthatja a feltételezéseket.

Mások úgy vélik, és a vizsgálatok egy része alapján erre következtetnek, hogy talán az Australopithecus afarensis faj igen változatos testméretű egyedei voltak a lábnyomok tulajdonosai.

Ezt azonban még nem sikerült megerősíteni a tudósoknak, így még bármi kiderülhet a leletek kapcsán. Az Australopithecus afarensis az emberelődök egyik leghosszabb ideig élt és legjobban ismert faja.

Sokat elárulhat a faj múltjáról, akármitlen fajról is legyen szó, ugyanis a lábnyomok elhelyezkedése nagyobb területen is megtalálható, és talán egyfajta élettérre is következtethetnek belőle, de arra mindenképpen, hogy miért jártak a helyszínen, milyen magasak, milyen súlyúak voltak.

Ebből pedig arra lehet tovább következtetni, hogy alultápláltak voltak, vagy sem, és hogy milyen életmódot folytattak.

tudomány rejtély rejtélyek történelem ősember


Megtekintések száma: 65374





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet