Elképesztően színes világra bukkantak a déli-sarki tenger alatt

2016. december 23., péntek




Soha eddig nem látott gazdagságról tanúskodik a sarki tenger mélyen elhelyezkedő, rejtett élővilága.

Elképesztő látni, hogy a másfél méteres jég alatt is olyan nyüzsgő élet létezik, amiről a legtöbben álmukban sem gondolták volna.

Az Antarktisz keleti részén bukkantak az életformákra, és a rendkívül színes és gazdag ökoszisztémára valahol közel a Casey kutatóállomáshoz.

A felvételek csodaszép tengeralatti világot mutatnak, melyet most ti is megtekintettek. Fogadjunk, hogy ti sem gondoltátok volna soha, hogy ilyen élővilágot rejthet a méteres jégpáncél, és a kietlennek ható sarkvidék világa.

Sokkal inkább az a kép él bennünk az Antarktisziról, hogy rengeteg pingvin, és jegesmedve él a jégfelszínen. Ezek ugyan látványosak, és szem előtt vannak, de a víz alatti világ még ennél is gazdagabb, erről viszont nagyon kevesen tudnak.

Ezek a vízi élőlények az év összes napján -1,5 °C-ban fürdenek, miközben 10 hónapig 1,5 méter vastag jégtakaró borítja a vízfelszínt.

Ez egyfajta védelmet nyújt a tomboló viharokkal szemben, és egy nagyjából stabil környezetet, élőhelyet biztosít, így virágozhat a biológiai sokféleség.

Rengeteg szivacs, tengeri uborka, kagyló és csillag színes kavalkádja alkotja azt a lenyűgöző kakofóniát, ami elkápráztatja érzékeinket a videó nézése közben.

A sarkokra irányuló kutatásokat csak nemrég kezdték meg, és az itteni élővilág feltérképezése mellett az is a cél, hogy a biológiai diverzitást vizsgálják.

Ezek a tengeri élőlények régóta itt élnek, talán évmilliók óta, de még mind a mai napig nem tudunk eleget róluk, és nem is volta alkalmunk túl régóta kutatni őket.

A globális felmelegedés komolyan veszélyezteti ezeket a világ elől elrejtett kis „szigeteket” ahol még érintetlenül fennmaradtak komplett ökoszisztémák, zártabb rendszerek, melyeket élőlények több családja és láncolata alkot.

Jelenleg a program többek között azt is vizsgálja, hogy milyen hatással van az óceáni savasodás és a növekvő széndioxid kibocsátás.

tudomány érdekes érdekesség gyönyörű helyek


Megtekintések száma: 44082





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet