Elkészült a világ első napelemes autóútja: úton egy zöld jövő felé

2016. december 24., szombat
Elképesztő: elkészült a világ első napelemes autóútja, ami ráadásul naponta megtermeli egy francia kisváros teljes energiaellátáshoz szükséges áramot.

Napenergiát termelő autóút

A világon elsőként egy francia kisvárosban épülhetett meg a csúcstechnológiát tartalmazó, első napelemes autóút. Az átadásra csak nemrég került sor, de már most bámulatos eredményeket produkált az út.

Sokan már most is arról beszélnek, hogy a technológia megérett arra, hogy vére nagyüzemben gyártsák, és a világ minden kisvárosában jelen legyenek hasonló utak.

Ezek az utak ugyanis nem csak arra jók, hogy felváltsák a hagyományos utakat, hanem arra is, hogy rengeteg napenergiát termeljenek az adott településnek.

Az állam által finanszírozott, kísérleti útszakaszt az észak-francia Tourouvre-au-Perche településen építették meg mintegy 2800 négyzetméternyi napelemből.

Megtermel egy kisváros ellátáshoz szükséges energiamenynsiéget

Még soha nem tesztelték élesben, de a mérnökök és szakemberek számításai szerint az alig egy kilométeres útszakasz képes megtermelni a francia kisváros energiaellátásához szükséges áramot.

Ha ez valóban sikerül neki hosszabb távon, akkor az nagyban meggyorsíthatja a terjedését, és a vég elmondása szerint hamarosan újabb útszakaszokat alakítanának át napelemes autóutakká.

A Wattway nevű rendszer nem csak energiatermelés terén fog most vizsgázni, hanem abból a tekintetből is, hogy a szilíciumgyantával megerősített út mennyire képes elbírni a forgalmat, és hogy mennyire lesz pontosan sérülékeny.

Bár a vízszintes napelem sokkal rosszabb hatásfokú, mint a ferdén, azaz például a háztetőre telepített, feltehetően így is elég áramot fog tudni termelni az autóút a jövőben.

Ségolène Royal környezetvédelmi miniszter mindenesetre bizakodó, és már most ezer kilométeres autópálya napelemmel burkolásáról beszél.

A jövő a napenergiában van

A legtöbb mérnök, szakember, de még a jövőkutatók is biztosak a projekt sikerében, és abban, hogy rövid idő alatt, néhány évtizeden belül mindenhol el fog terjedni ez a napelemes eljárás.

Egy olyan lehetőség is felmerült már, hogy ezeket a napelemes autóutakat a rajta járó autók működtetéséhez is fel lehetne használni, vagyis gyakorlatilag útterheléstől függően minden autó számára ingyenes „üzemanyagforrásként” lehetne használni.

Ez azt jelentené, hogy nem lenne szükség többé benzinre, gázolajra, olajra. Persze lennének töltőállomások, mert ezek az utak egyelőre korlátolt számban tudnák feltölteni az autókat menet közben, de a jövőben mehetne növelni ezek kapacitását.

Napjainkra egyre több elektromos autó van a piacon, és az elektromos autók terjedésében vezető szerepe van az Elon Musk által vezetett Teslának.

A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve belátható időn belül, úgy 20-30 év múlva a gépjárműveknek 70%-a le lesz cserélve elektromos elven működő közlekedési eszközökre.

tudomány technológia technika zöldenergia


Megtekintések száma: 73627

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet