Elkezdődött: a bolygó egyharmada már terméketlenné vált, és ez még csak a kezdet!

2017. december 4., hétfő




Az ENSZ tanulmánya riasztó képet tár elénk, a Földanya megkezdte önmegsemmisítését? A hatodik, jelenleg is tartó fajkihalás csak a kezdet?

Az emlős fajok közel 60%-ának kihalás, és a Csendes-óceán kiürülése csak az első lépések voltak egy olyan kataklizmikus eseménysor irányába, mely mindennel végezhet majd a bolygón.

Egy közelmúltban publikált ENSZ tanulmány szerint jelenleg a világszerte rendelkezésre álló talajok több mint 30 %-a degradálódott, és évente összesen mintegy 24 milliárd tonna termékeny talaj mosódik ki.

A talaj leromlásának oka a fejlett országokban tejredő monokulturális gazdálkodás - állítják, valamint a vegyszerhasználat.

vagyis elkezdtük teljes mértékben tönkre tenni a bolygót, és egyes elemzők szerint a Föld olyan védelmi mechanizmusba kezdett, mely arra hivatott, hogy elpusztítja a lépfenét a bolygóról: az embert.

A talaj terméketlenné válása önmagában óriási veszélyt hordoz, hiszen, ha nem terem majd meg semmi a Földben, nem lesznek haszonnövényeink.

Nem tudja majd a gazdaság fenntartani a lépést a fogyasztással, és globális élelmiszerválság, majd éhezés alakulhat ki.

Mindemellett, ha még tovább romlik a talaj minősége, akkor pedig előbb vagy utóbb a növények sem fognák megteremni benne, egy még pesszimistább jóslat szerint.

Ennek a tendenciának a folytatódása óriási veszélyt rejt magában az élelmiszerellátás szempontjából, ezért világszerte sürgős és hatékony intézkedésekre van szükség a talajok termőképességének helyreállítása és a terméseredmények javítása érdekében.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a talajleromlást kiváltó művelési módok tulajdonképpen ugyanazt a célt, az élelmiszer-termelés fokozását szolgálták.

A legutóbbi 20 évben a mezőgazdasági termékek kibocsátása a háromszorosára, a globális öntözött terület pedig a duplájára nőtt, ami a talajokat kizsigerelte, és termékenységüket mintegy 20 százalékkal csökkentette.

Mindez egyértelműen jelzi, hogy a szuperintenzív gazdálkodást hosszabb távon nem lehet folytatni, mivel az az élelmiszer termelés legfontosabb forrását, a termőföldet veszélyezteti.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány tömeges kihalás világvége kataklizma


Megtekintések száma: 78243





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet