Előállították a világ leghidegebb hőmérsékletét

2017. január 21., szombat
Kíváncsi vagy, hány fok?

Egy laboratóriumban sikerült tudósoknak és kutatóknak előállítaniuk egy kísérlet keretében a világ leghidegebb hőmérsékletét. Az anyag annyira hideg, hogy a világegyetem egyetlen pontján sem létezi ennél hidegebb.

A dologhoz egy nagyon speciális eszközt, egy erre kifejlesztett lézersugarat használtak, ezzel tudtál ugyanis előállítani azokat a körülményeket, ami létrehozhatja a hideget.

A melegebb hőmérsékletek mindig abból adódnak, hogy az atomok folyamatos mozgásban vannak. Ezzel jutnak energiához, ami pedig hőt is termel.

Egyes hőmérsékleten azonban az atomok rezgése, mozgása is jelentősen eltérhet. Az abszolút nulla foknak tekintett -273,15 Celsius fokon rendkívül egyedien viselkednek, ebben az esetben ugyanis már megszűnik a mozgás, és csak nullponti energiájuk van.

A lézersugarakból például energiát nyerhetnek az atomok, ezáltal többet vibrálnak és melegebbnek érzékeljük őket. A lézer fényenergiáját azonban arra is fel lehet használni, hogy lelassítsuk a részecskék mozgását, így jelentősen lehűl az azokból összeálló anyag.

A lézeres speciális felhasználásával most a végsőkig elmentek, és letesztelték, mennyire lehet lecsökkenteni az atomok rezgési sebességét.

Egy 20 mikrométer széles, 100 nanométer vastag alumínium membránt használtak fel ehhez, melyre ráirányították ezeket a sugarakat.

Olyan elképesztően hideg lett az anyag, mint soha egyetlen anyag, amit ismerünk. Még az űrben sem létezik ennél hidegebb szeglet.

Az anyag ugyanis 0,00036 kelvinig hűlt le, amelynél ember közelebb még nem került a Kelvin-skála abszolút nullájához.

A kutatás azonban nem öncélú volt, hanem haszna is lesz, méghozzá a tudomány, és informatika számára. Ugyanis ez elősegítheti a szuperszámítógépek elkészültét, melyek már újgenerációs technológiákon alapulnak majd.

A számítógépek a tervek szerint kvantumbitet használnának majd, azaz normál gépek bináris bitjeivel ellentétben az információt nem csak nullák és egyesek képében tudják tárolni, hanem a nulla és egy mellett akár a két szám szuperpozíciójában is.

Ez a rendszer, bár a gyakorlatban még kiaknázásra vár, de forradalmasíthatja a digitális adatok tárolását.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 38370

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet