Elon Musk: "A Skynetet építjük!"

2017. augusztus 10., csütörtök




Elon Musk meglehetősen aggódó figyelemmel nézi, merre halad a mesterséges intelligencia kutatás. Szerinte 5 éven belül képesek lehetünk létrehozni a univerzális mesterséges intelligenciát.

Elon Musk az elmúlt időszakban, ha nem is volt elutasító a mesterséges intelligenciával szemben, de mindenképp figyelmeztette a tudósokat és vezető fejlesztőket, hogy óvatosan bánjanak a jövő nagy forradalmaként behirdetett M.I-vel.

Szerinte ugyanis könnyen kiszabadíthatjuk a szellemet a palackból, amit később majd nem tudunk visszatessékelni.

Sőt, ez a lidérc lesz az, mely az emberiség végét jelentheti.

Elon Musk ugyanis úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia idővel tényleg át veheti az emberiség helyét, és felülkerekedhet rajtunk, akárcsak a Skynet a Terminátor című filmekben.

„A Skynetet építjük!” – állította egyik interjújában, ironikusan fölhívva az alapvető veszélyre a figyelmet.

A mesterséges intelligenciától egyre többen féltik az emberiséget, legutóbb Stephen Hawking figyelmeztetett, hogy baj lesz. Még messze a szingularitás, de a Google már rákapcsolt. Okos dolog-e, hogy mindenünk okos?

Vagy meglesznek a következményei a dolgoknak majd a maguk idejében?

Nem mindenki ért egyébként egyet Elon Muskkal. Ott van például a facebook alapítója, aki szerint a mesterséges intelligencia csodálatos lesz, ha egyszer tényleg el is készül.

Szerinte az ilyen rémisztgetés ugyanis könnyen technopánikhoz, vagyis az új technológiáktól való irracionális félelemhez vezethetnek. Ráerősít arra a modern kori alaphelyzetre, hogy olyan technológiákkal vesszük magunkat körül, amelyeket nem értünk.

A legtöbb kutató ennek ellenére ad némi reális esélyt - valaki nem is kicsit - arra, hogy a gépek fellázadhatnak ellenünk.

Gondoljunk csak arra, ha egy gép, egy mesterséges intelligencia rájön arra, hogy az emberiség minden baj okozója, a Föld elpusztítója. Ezután fogja magát, és az emberiség érdekében egy globális genocídiumot visz véghez, hogy fenntartható legyen az emberiség életvitele, és megmaradjon élettere.

Szabad foglyok leszünk, asaját játékszerünk foglyai? Benne van a pakliban, reméljük, hogy ettől a fajta fellázadástól még jó messze vagyunk, ha tényleg bekövetkezik.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány mesterséges intelligencia robotok elon musk kataklizma robot terminátor


Megtekintések száma: 130513





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet