Elon Musk: "Törvényileg kell szabályozni a jövőben a mesterséges intelligenciát!"

2017. július 18., kedd




Megdöbbentő kijelentést tett a Tesla vezér, aki szerint a mesterséges intelligencia alapvető veszélyt jelent az emberi civilizáció létezésére.

A mesterséges intelligencia lehet eredendően jó, és eredendően rossz dolog is. Ez mg a jövő zenéje. hogy mi sül ki belőle, de az nagyon is elvitathatatlan, hogy komoly veszélyt jelenthet ránk, emberekre.

Ezt ma már senki sem vitatja, inkább az a kérdés, hogy hogyan lehetne bebiztosítani önmagunkat a robotokkal és a mesterséges intelligenciával szemben.

Nemrégiben Elon Musk is arról beszélt, hogy szabályozni kellene az M.I kutatásokat, és alapvetően az M.I. létezését és működését is.

Az Egyesült Államok Kormányzói Szövetségének legutóbbi találkozóján arról beszélt, hogy az MI törvényi szabályozását még azelőtt ki kell dolgozni, hogy arra szükség lenne. Ennek érdekében 32 olyan kormányzóval beszélt, akiknek megvan a hatáskörük a szükséges lépések megtételére.

Ha ugyanis nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket, akkor könnyen elsöpörhetnek minket a bolygóról, ha nem vigyázunk. Ugyanezen állásponton van egyébként maga Stephen Hawking is.

Elon Musk egész pontosan ezt mondta a találkozón:

"A törvényeket általában már azután hozzák, hogy sok rossz dolog történt. Az MI az egyik olyan kivételes ügy, amikor szabályozás terén proaktívnak, és nem reaktívnak kell lennünk. Mire reagálni kezdenénk, már túl késő lenne. A mesterséges intelligencia alapvető kockázatot jelent az emberi civilizáció létezésére."

A félelem nem alaptalan. A mesterséges intelligencia több fronton, korábba nem várt helyekről is támadhat minket a jövőben.

Nem csak és kizárólag gyilkoló robotokra kell gondolnunk, hanem álhírekkel, tömegmanipulációval visszaélő, fizikálisan nem létező rendszerekre, melyek megfoghatatlanok.

Ily módon egy-egy mesterséges intelligencia által keltett dezinformáció háborút is szülhet.

A mesterséges értelem tehát akár egy harmadik világháborút is kirobbanthatna csak azért, hogy egymás ellen fordítson minket.

Mindemellett a teljes infrastruktúránk felett lesz hatalmuk, így leállíthatják az áramellátást, az egyes forrásokat - vizet, gázt - is elzárhatják tőlünk.

Nem Musk az egyetlen, aki tart a fejlett gépagyaktól. Stephen Hawking szerint - ahogyan fent említettük - a mesterséges intelligencia vagy a legjobb, vagy a lehető legrosszabb dolog lesz, ami az emberiséggel történhet, és a Microsoft-alapító Bill Gates is hasonlóan gondolkodik.

Bizarr abba belegondolni, hogy merre viheti el a jövő az emberiség sorsát.

A mesterséges intelligenciával való kísérletezés kétesélyes. Talán azért nem találtunk még rá egyetlen földönkívüli fejlett fajra sem, mert mások is létrehozták a mesterséges értelemmel felruházott robotokat, akik módszeresen elpusztították tervezőiket?

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika mesterséges intelligencia robotok elon musk


Megtekintések száma: 78471





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet