Először sikerült megfigyelni az óceánok mélyének láthatatlan hullámzásait

2017. január 26., csütörtök




Sikerült láthatóvá tenni, és megfigyelni az óceánokban uralkodó rejtélyes láthatatlan hullámokat.

A Kaliforniai Egyetem kutatói egy olyan jelenség nyomába eredtek évekkel ezelőtt, mely egészen eddig a tudomány számára szó szerint láthatatlan volt.

Ugyanis soha azelőtt nem sikerült megfigyelni azokat a hullámokat, melyeket az óceán a mélyben produkál.

Arról van szó, hogy a hatalmas víztömegek mélyén néhány évtizede fodrozódó hullámokat figyeltek meg, de nem tudták az okát. Ezeket a megfigyeléseket közvetetten tették, tehát nem közvetlen, direkt megfigyelésekkel.

Most első ízben sikerült vízalatti drónokkal megfigyelni a szokatlan jelenséget, melynek okára is sikerült fényt deríteni.

Az okokat ugyan már korábban sejtették, de csak most vált teljesen bizonyossá az elmélet. Arról van szó, hogy a hullámok a különböző mélységekben jelenlévő víztömegek sűrűségének eltérése miatt keletkeznek.

Nem nagyon-nagy különbségekre kell gondolni itt, de éppen elégre ahhoz, hogy az óceáni élőlények életét és életterét, táplálkozását komolyan befolyásolja.

A drónokat különleges módon úgy programozták, hogy mindig 10 méteres mélységben legyenek jelen. összesen 16 ilyen drónt küldtek le a vízfelszín alá.

A pozíciójukat, mivel a GPS jele elég rosszul terjed a víz alatt, néhány felszínre telepített pingelővel oldották meg. Ezek körbevették a drónokat, és hanggal jeleztek nekik, pont ahogyan a tengeralattjárók is hanggal tájékozódnak.

A mélységi hullámok a vízi tápláléklánc alján lévő planktonoknak különösen fontosak, ezek a parányi lények ugyanis nem igazán tudnak úszni.

Mégis meg kell oldaniuk valahogy a helyváltoztatást, hogy párosodni tudjanak egymással. Kiderült a méréseikből, hogy a plankton éppen úgy szörföl a mélységi hullámokon, ahogy a drónjaik tették azt, hogy egy kupacban maradjanak.

A Nature című tudományos folyóiratban is közzétették a tanulmányt, és az eköré épülő felfedezést.

Egyrészt a láthatatlan hullámok rejtélyére végre pontot tettek, másrészt remek demonstrációja volt a vízalatti dróntechnológiának.

Ráadásul bizonyítja, hogy a drónraj a víz alatt is együtt tartható. A következő lépésben érdemes lesz kémiai szenzorokat szerelni rájuk, hogy a tengeri tápanyagáramlást is mérhetővé tegyék.

A jövőben rengeteg mindent drónokkal fognak mérni a természetben, pláne a vízalatt, ahol nagyon nehéz méréseket végezni, és vannak helyek, ahová az embert nehéz eljuttatni, vagy egyszerűen nem éri meg.

A drónrajokkal rengeteg rejtett ökoszisztéma is feltárulhat az elkövetkező években az emberiség előtt, és talán jobban megismerhetjük a tengerek mélyének rejtett titkait.

Ha tetszett, és te is fontos felfedezésnek tartod, OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek természet


Megtekintések száma: 21155





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet