Elpusztítja a koronavírust a japán gyógyszer, amiből Magyarország is kapott

2020. május 25., hétfő
Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból – közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE) vasárnap.

Az egyetem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombati bejelentése kapcsán adott tájékoztatást. A tárca vezetője úgy fogalmazott:

Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy – részint koronavírusos betegek kezelésére, részint további klinikai tesztek folytatására – az elsők között kapott a gyógyszerből.

A száz beteg ellátásához szükséges

12 200 gyógyszer szombaton érkezett meg a PTE Klinikai Központ Központi Gyógyszertárába

a japán kormány adományaként. A PTE közleményében azt írták, a szigetországban kapható Avigan tabletta influenzás betegek gyógyítására kifejlesztett gyógyszer. Hatásának vizsgálatát az alkalmazás előtt a HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructure Network) Konzorcium koordinálja a Pécsi Tudományegyetem vezetésével.

A konzorcium elnökét, a PTE professzorát, Kovács L. Gábort idézve kiemelték, hogy a gyógyszer koronavírussal fertőzöttek kezelését is segítheti, hiszen

az eddigi tapasztalatok szerint a betegség korai fázisában adagolva alkalmasnak látszik arra, hogy a garat- és orrváladékból a vírust eltüntesse.

A közleményben aláhúzták: miután

az Avigan sem Magyarországon, sem Európa más országaiban nem törzskönyvezett gyógyszer, ezért csak különleges eljárás során lehet embernek beadni, ezért is határozott úgy a magyar kormány, hogy klinikai vizsgálatnak vetik alá a készítményt.

A HECRIN Konzorcium – melynek 2014 óta a Pécsi Tudományegyetem Szentághothai János Kutatóközpontja a vezetője, elnöke pedig Kovács L. Gábor -

az ország négy orvosképző egyeteme, valamint a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bevonásával kezdi meg a gyógyszer vizsgálatát.

Azt tervezik, hogy ezen

a hat helyen összesen száz igazoltan koronavírus-fertőzött beteget vonnak be a vizsgálatokba.

A professzort idézve kiemelték:

a gyógyszerekkel a megbetegedett embereket szeretnék gyógyítani, a vakcina a megelőzést szolgálja.

Az

szinte kizárt, hogy régről meglévő vakcinát lehetne a koronavírus-fertőzés ellen felhasználni„,

ezzel együtt

a gyógyszereket lehetséges ”újrapozicionálni„

- tette hozzá.

Kovács L. Gábor szerint

kísérletekkel, vizsgálatokkal, engedélyeztetésekkel töltött éveket lehet megspórolni,

ha egy új szer kifejlesztése helyett egy már létező gyógyszerről bebizonyosodik: valóban sikeresen alkalmazható az új típusú koronavírussal vírussal fertőzöttek gyógyításában, s

a favipiravir kapcsán az amerikai, kínai és japán tapasztalatok rendkívül biztatóak”

- idézték a professzort.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 26611

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet