Elszabadult a rejtélyes vírus Kínából: Európában is megjelenhet a SARS-szerű koronavírus

2020. január 15., szerda
Már halálos áldozatai is vannak!

A kínai Vuhan városában eddig 41 esetről tudunk, ahol regisztrálták a rejtélyes vírust, amelyről kiderült, hogy egy újfajta koronavírus – írja az IFL Science. 

Most kiderült, hogy egy thaiföldi betegben is megtalálták a kórokozót, aki éppen hazatért kínai útjáról.

Eddig csak egy halálos esetről tudni:

egy 61 éves férfi komoly tüdőgyulladással és tüdőelégtelenséggel került kórházba, az életét nem tudták megmenteni. 

Sokan attól rettegtek, hogy a járványnak a SARS-hoz lehet köze. 2002-2004-ben a légzőszervi betegség a világ számos pontján idézett elő járványt, a helyzet az ázsiai országban különösen súlyos volt.

A koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okozhatnak, és cseppfertőzéssel terjedhetnek.Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok leszögezték: a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó.

Bár a vírust ügyesen karanténban tartják Vuhanban, a thaiföldihez hasonló esetek előfordulhatnak később is, hiszen nincs például repülési tilalom azoknál, akik a városban jártak. 

A kínai kormány megosztotta a vírus génszekvenálási adatait más országokkal, hogy azok is hatékonyan tudjanak fellépni ellene.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a kórokozó nem terjed emberről emberre, mindenki, aki lebetegedett, valahogyan a dél-kínai tengeri élelmiszereket áruló piacról kapta el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban elítélte Kínát, amiért a 2003-as járvány során a valódinál kevesebb SARS-os esetet jelentett be.

A betegség akkor 349 embert ölt meg Kínában és 299-et Hongkongban. 

A WHO szerint a vírus a dél-kínai tartományból, Kuangtungból származhatott.

OSZD MEG másokkal is!

egészség világjárvány járványok


Megtekintések száma: 48287

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet