Eltörölte a Rubik-kocka védjegyoltalmát a Fővárosi Ítélőtábla: szabad a gazda, lophatják másolhatják?!

2021. április 20., kedd




Ez alapján tulajdonképp bárki gyárthat bűvöskockát, ha az nem teljesen olyan, mint az eredeti.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala egy éve határozott arról, hogy kimondta: törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett Rubik-kocka védjegyet. A Fővárosi Törvényszék ezt erősítette most meg az ítélettel

– írta meg a portfolio.hu információira hivatkozva a magyarokvagyunk.com

A döntés indoklása szerint ha fennmaradna az oltalom, akkor minden kocka formájú logikai kirakós játék felett monopóliumot nyerne a gyártó, vagyis senki nem gyárthatna még hasonló játékot sem.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala azonban még 2017-ben eltörölte az EU védjegyet.

Kovács János, a Rubik-kockát gyártó cég ügyvezetője szerint a dolog bonyolultabb.

– Továbbra sem árulhat rajtunk kívül senki Rubik-kocka néven.

Az eredeti kocka saját színösszeállítása, formája, kivitelezése is védett. De ha például valaki nem fekete, hanem fehér alapra más színárnyalatú oldalakat fest, illetve a forma sem teljesen azonos az eredetivel, azt megteheti.

Egyszerűbben: ha a kocka ránézésre nem Rubik-kocka, akkor gyártható – magyarázta Kovács János. Az ügyvezető hozzátette, több hasonló per volt már és van, ami még most is zajlik. Egy német játékforgalmazó céggel szemben a közelmúltban nyertek az európai legfelsőbb bíróságon.

A kockát kezdettől fogva hamisították.

Az első hazai forgalmazó, a Politoys Ipari Szövetkeze például 1,6 millió távol-keleti silány utánzatot vásárolt fel és árusított eredetiként itthon és külföldön 1981-ben. Egy évvel később az USA-ba küldött 1 millió kockából visszaküldenek 822 ezer selejtes darabot. Hatalmas botrány kerekedett, az állami hírzárlatot rendelt el.

Később a cég, talán, hogy elterelje a figyelmet, tiltott külkereskedelmi tevékenységgel vádolta meg Rubik Ernőt, amiért külföldre járt népszerűsíteni a kockát.

A Politoys már rég nem létezik, a 44 éves Rubik-kocka azonban még az okostelefonok virágkorában is közismert és kedvelt játék, amit megéri utánozni, hamisítani és amiért mindig oda-vissza mindenki beperel mindenkit.

Próbáltuk elérni az üggyel kapcsolatban magát Rubik Ernőt is, hogy mit szól a meglepő döntéshez, azonban nem reagált hívásainkra.

Az biztos, hogy a Rubik-kocka rajongók csalódottan fogadták a fejleményeket.

A Rubik-kockát, akkori nevén bűvös kockát, 1974 tavaszán találta fel Rubik Ernő (74) Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár a következő évben pedig beadta a szabadalmat.

Az Országos Pedagógiai Intézet elutasította a kockát, mint oktatási segédeszközt, 1978-ban viszont már elnyerte a Kulturális Minisztérium Nívódíját, és bemutatták a Nürnbergi Játékvásáron.

A nyolcvanas években az egész világon ismertté vált, sok játékfilmben is feltűnt. Kétévente világbajnokságot rendeznek, cél lehető leggyorsabban kirakni a színeket.

A rekorder egy számítógép, amelynek 0.3 másodperc alatt sikerült.

érdekes magyarsag rubik


Megtekintések száma: 105074





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet