Elvennék a TAJ számot azoktól, akik 3 hónapig nem fizetik a TB-t?

2019. november 27., szerda
Elképesztő javaslat került a magyar parlament elé, ami sok tekintetben változást hozhat.

Már a parlament előtt van a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvény módosítási javaslata, amely szigorítaná az eddigi szabályokat. 

Ezek szerint három havi TB-tartozás után, amely jelenleg 22 500 forint, érvénytelenítenék az adós taj-számát 

– írja a Népszava. 

Ez azt jelentené, hogy az illető nem juthatna térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, támogatott gyógyszerhez.

A cikk szerint az intézkedés mintegy 100 ezer embert érinthet, ennyien fizetnek most havi 7500 forint járulékot egyéni szerződés keretében. 

Ők például olyan diákok, akik befejezték az iskolát, de még nincs munkájuk, olyan nők, akik főállású feleségek, vagy olyanok, akik két munkahely között vannak és az utolsó, munkában töltött napjuk óta több mint 45 nap telt el.

A törvénytervezet egy másik javaslata szerint ugyanígy járnának azok is, akik egyszerre két országban is fenntartják a társadalombiztosítási jogosultságukat. 

Mivel a szabályok szerint egy embernek egyszerre csak egy országban lehet biztosítása, aki külföldön vállal munkát, abban az országban jogosult a TB-ellátásra, ahol dolgozik, ezért itthon ki kell jelentkeznie.

Ezt azonban sokan nem teszik meg: másik országban kiváltják az új lakhelyük szerinti biztosítást, itt pedig fizetik az egészségügyi szolgáltatási díjat. 

A javaslat 2020-tól igen szigorúan büntetné a trükközést: akiről bármikor bebizonyosodik, hogy több országban is fenntartotta a biztosítási jogviszonyát, annak a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátás költségeit utólag meg kell térítenie.

Ezt az E-Alap rendszeréből szednék össze és az adóhatóság hajtaná be adóként.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes politika


Megtekintések száma: 19189

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet