Elveszett civilizáció nyomaira bukkantak a szibériai tundrán: az emberiség egy hiányzó momentumára adhat választ!

2019. június 10., hétfő
A National Geographic is beszámolt a megdöbbentő felfedezésről. Rejtett civilizáció nyomai a szibériai tundrán?

Szibéria mindig is egy rejtélyes szeglete volt a Földnek.

Egy olyan vidék, ahol csak nagyon kevés civilizáció létezett a kontinens ezen részének történelme során, és melyek megfordultak itt, azokról sem tudni túl sokat.

Nemrégiben azonban egy alapos és igencsak meglepő felfedezésről számoltak be a kutatók.

Elmondásuk szerint egy eddig ismeretlen szibériai civilizáció nyomára akadtak, mely valamikor 600 és 31.000 évvel ezelőtt élhetett a területen.

34 maradványt is feltártak, melyeknek sikerült a DNS állományát is kinyerni, majd ezt elemezni.

Így sikerült az ismeretlen népcsoport teljes genetikai történelmét kirajzolni, ezzel elhelyezni a civilizációs családfán.Északkelet-Szibéria legrégebbi, biztosan datált emberi leletei 31600 évesek, a Jana folyó közeléből, a 70. szélességi körről kerültek elő, az e csoportra jellemző tárgyi emlékek, eszközök alapján e népesség a legnagyobb eljegesedés (24-19 ezer éve) idejére eltűnt.

Ezt követően e területről csak a jégkor végét követően vannak újabb leletek, s a népesség egészen a közelmúltig gyakran változott.

Három nagy, egymástól független népessége volt a régiónak, s a ma itt élő népek a későbbi keveredések miatt ezek nyomait csak korlátozottan hordozzák.

De mit is jelent ez pontosan?

A legősibb itt élt emberek olyan csoportba tartoztak, amely egész Eurázsiában elterjedt volt, ezt követően e területen a következő embercsoport csak kb. 20 ezer évvel ezelőtt jelent meg, kőeszközeik speciális volta révén jól elkülöníthetőek.

Az egyik megtalált koponyacsont nyomra vezette a genetikusokat.

Kiderült, hogy az amerikai néphez közel álló, az újvilági területeken kívül talált rokon.

Vagyis a szakértők szerint ez a rejtélyes, eddig nem ismert szibériai civilizáció lehet az amerikai őslakosok legközelebbi rokona.

Az ősei kb. 24 ezer éve, az utolsó nagy eljegesedés kezdetén különültek el az amerikai őslakosok őseitől.

Beringia területén válhattak le végleg az amerikai őslakosokról, azonban ez a terület szép lassan víz alá került a történelem előrehaladtával, így ma nagyon nehéz lenne feltárni.

Az alaszkai, és későbbi bronzkorból származó leletek komplett kincsesháza lehet pedig a víz alatti területeken, amik sokat elárulhatnának az emberi történelem ezen momentumáról, és az amerikai őslakosoktól van kiválásról.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány történelem


Megtekintések száma: 15109

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet