Elveszett meozopotámiai várost találhattak meg Irakban!

2017. június 14., szerda
Régészek tártak fel olyan 4.000 éves leleteket, melyek egy eddig elveszettnek hitt sumer város romjai lehetnek!

Egy több ezer éves, különleges ősi város romjaira bukkanhattak Irakban. A felfedezés azért rendkívüli, mert az előzetes információk és a hírek szerint egy olyan városról lehet szó, mely után már régóta kutatnak a régészek.

Xarab-i Kilashin egy ősi sumer város volt, a Nagy-Záb folyó közelében, az egykori Mezopotámia területén.

Az egészre egy átfogó ásatási program keretében bukkantak rá, mely során legalább 3.000 négyzetkilométert fésültek át évek alatt, különféle mezőgazdasági és földművelési tevékenységek után kutatva.

A régészek ugyanis azt feltételezték, hogy valamikor itt születhetett a mezőgazdaság, 10.000 évvel ezelőtt.

A különleges város romjainak feltárásakor már számos döbbenetes ténnyel szembesültek a kutatók. Az egyik az, hogy a város hihetetlenül nagy kiterjedésű volt. Csak ritkán találni olyan ősi, 4.000 éves városokat, melyek ilyen hatalmasok voltak.

A helyen már sokkal korábban is szerettek volna ásatásokat végezni, de az ISIS jelenléte miatt ez nem volt lehetséges.

A környező területeken nem találtak ekkora kiterjedésű településeket, így ez a város tényleg egyedülálló. Az az elméletük van rá a kutatóknak, hogy az egész talán több kisebb településből olvadhatott össze.

Számtalan rendkívüli régészeti leletet tártak fel a helyszínen, melyekből számos ősi titkot megtudhatnak az archeológusok a jövőben.

Mások úgy vélik, hogy a város azért is volt ilyen nagy, és rendelkezhetett fejlett mezőgazdasággal a térséghez képest, mert egy uralkodó uralkodhatott itt, vagy valamiféle fontos méltóság.

Feltehetően a környező területek felett lehetett egyfajta joga, vagy irányítása, mint valamiféle helytartónak.

Személyére számos elmélet született, ám amíg át nem vizsgálják, meg nem értik az összes helyszínen talált - egyes becslések szerint is több ezer darab - régészeti leletet, addig ez nem is fog kiderülni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek történelem mezopotámia


Megtekintések száma: 57914

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet