Elveszett ősi romok a magyar tenger mélyén: soha senki sem találta meg a legendás vízi várost!

2018. október 1., hétfő
A víz a Balaton aljára temette: egy ősi kultúrai nyomai után...

Egy nemrég napvilágot látott hír egy régi legendára hivatkozik:

A Balatonon volt egykor egy sziget, amit Lostakénr emlegettek, vagyis Lustah-ként.

Ezt középkori oklevelek is említi, ezáltal írásos bizonyíték is van rá. A sziget egy volt a sok közül, ami egykor a Balatonban létezett.

A Tihanyi-félsziget is sziget volt egykoron, a tó partvonala ugyanis jóval tágabb volt még, és magasabb vízszinttel rendelkezett.

Hatalmasat szólt a magyar Atlantiszról szóló hír, ami ezt a kicsiny szigetet takarta.

A sziget valahol a Balatonban van. négy nagyobb sziget volt az egykori Balatonon, ebből ez az egyetlen, amit elnyelt a víz, és soha nem találták meg.

Egyesek szerint nem véletlen, hogy soha nem lett meg a hely.

Ez egy ősi kisebb település volt, ahol egy ritka, különleges közösség élt. Az ősmagyarság titkát is elrejthették ezen a szigeten, vagy olyan kincseket rejthet a mélység, amit aki felhoz, egy életre gazdaggá teheti.

Azonban felhozni ezeket a leleteket közel lehetetlen, mivel a látótávolság nulla, és a Balaton medrében pihenő iszap több méteres vastagságban telepedett rá a településre.

Losta elveszett birodalma ezért kiáshatatlan, feltárhatatlan.

A búvárrégészek régóta tudnak a tó kincseiről, de nincs anyagi fedezetük arra, hogy feltárják a mélység titkát. Pedig szerintük a turizmusra is kedvező hatással lehetne egy-egy lelőhely bemutatása. A Balatonba süllyedt sziget titka címmel jelent meg a veol.hu-n Varga Róbert cikke a Sajkodnál és Szántódnál folyó búvárrégészeti kutatásokról.

A Balaton mélye épületmaradványokat, különböző értékes leleteket rejt.

Ezeknek egy részéről említést tesznek könyvek, tanulmányok, ám a régészeti feltárásokra, kutatásokra eddig soha nem jutott pénz. A legkorábbi időszakra vonatkozó leletek, kerámia-darabok, településnyomok a bronzkorból kerültek elő.

Sajkodnál és Szántódnál a búvárrégészek régen megpróbálták feltérképezni, mit is rejt a mélység. 

Ekkor találtak a mederben útmaradványokat. Mivel a tó vízszintje különböző korszakonként változott, akár 2-3 méter is volt az ingadozás, így sok minden lehet most a víz alatt, ami egykor a felszínen volt. Például Balatonalmádi és Örvényes közelében római kori épületmaradványokat rejt a víz. 

Az akkori Balaton medencéje a római előkelőségek kedvelt üdülőhelye volt, és nagy területen építették fel villáikat.

Hogy fel lesz-e tárva, az a jövő nagy kérdése...

OSZD MEG másokkal is!

rejtély hihetetlen rejtélyek magyarország történelem atlantisz


Megtekintések száma: 42388

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet