Elveszett ősi városra bukkantak a régészek

2016. december 16., péntek




Thesszáliai-síkság közelében, mintegy 300 km-re Athéntól találták meg a 2500 éves elveszett romváros maradványait.

2500 éves ősi romváros

Egy nagyon rég elveszett romvárost találtak meg, mely legalább 2500 éves. A leleteket Thesszáliai-síkság közelében hozták felszínre.

Eredetileg a közvetlen közelben egy másik ásítás is folyt, ahol a Vlochós nevű falu maradványait vizsgálták. Ekkor bukkantak rá az érdekes ősi maradványokra, melyek alapján egy város ősi romjai rajzolódtak ki.

Először csak néhány tégladarabot, megmunkált köveket találtak, majd egy főtér maradványai is feltűntek, míg végül egy nagyobb fal is, mely a város egyik kapuja lehetett.

A helyszínen már többször folytak ásatások, de eddig azért nem találtak rá az elveszett városra, mert az mélyen a földbe van temetve.

Rejtélyes maradványok

A múltban előkerültek már innen mélyebb rétegekből is maradványok, de nem tulajdonítottak neki túl nagy jelentőséget.

Sőt, azt hitték, hogy egy régebbi városrész romjai lehetnek, a Vlochós faluból. Csak nemrég derült ki az új feltárások kapcsán, hogy ez egy eddig fel nem fedezett város, méghozzá egy rég elveszett ősi város.

Nem csak a város falai kerültek elő, hanem úrhálózatok maradványai. A városfalon belüli terület több mint 40 hektár, vagyis egy igen nagy városról lehet szó.

Az viszont rejtély, hogy pontosan milyen ősi város lehet a föld alatt, és hajdanán pontosan milyen népcsoport népesíthette be.

Kutatások tárhatják fel a város titkát

A régészek most abban bíznak, hogy a nemrég megkezdődött ásatások talán fényt deríthetnek a várost övező rejtélyre.

Olyan hírek is szárnyra keltek, miszerint egy olyan eddig nem ismert Görög civilizáció nyomait vélik felfedezni, akikről ez idáig semmit nem tudott a történelem.

Athén és környéke tele van rengeteg olyan régészetileg fontos lelettel, melyek sokat elárulhatnak a térség múltjáról, és olyan érdekes történelmi rejtélyekkel szolgálnak, amiket évtizedek óta nem vagyunk képesek megfejteni.

rejtély rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 29944





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet