Elveszett szovjet űrszonda fog becsapódni a Föld légkörébe: látványos és nem veszélytelen jelenség a láthatáron!

2019. február 27., szerda
A tudósok azt fejtegetik, vajon el fogja-e tudni kerülni a lakott területeket a becsapódás helye!

Még idén beléphet a Föld légkörébe és lezuhanhat egy évtizedek óta a Föld körül keringő, meghibásodott szovjet űreszköz, írja a space.com. 

A jókora darab űrszemét nem más, mint egy 1972. március 31-én útnak indított űrszonda, ami a szovjet bolygókutató program keretén belül egy fél tonnás leszállóegységet juttatott volna a Vénusz felszínére.

A Vénusz bolygó titkait kutató, mai szemmel is egész sikeresnek mondható Venyera-programban a Venyera-7 volt az első és a Venyera-8 a második sikeres landolás, amik után jött volna a 1972. márciusi újabb küldetés, azonban a rakéta – egy négy fokozatú Molnija – meghibásodása miatt a szonda nem tudta elhagyni az ideiglenes Föld körüli parkolópályáját. 

A szovjet űrkutatási hivatal az ilyen kudarcot vallott, Föld körüli pályán ragadt eszközöknek külön nevet és számot adott, így kapta ez a szonda a Kozmosz-482 nevet.

Hogy pontosan mi történhetett a rakétával, nem tudni. 

Az biztos, hogy a tervezett Föld körüli parkolópályára még sikeresen ráállt a szerkezet, de a hordozó fokozat tervezett 4 perces üzemeltetése nem ment jól: ahelyett, hogy a Venyera-8-hoz hasonló szonda elindult volna a Vénusz irányába, több darabra esett szét. 

A szerkezet pár kisebb darabja (négy titánötvözetből készült tartály) 1972. április 3-án Új-Zélandon lezuhant, de két nagyobb darab, a szonda és a negyedik rakétafokozat (az L-blokk) együtt mozgó maradványai elliptikus Föld körüli pályára álltak, aminek legközelebbi pontja – a perigeum – mostanra csupán kb. 200 kilométerre van a Földtől.

Korábban úgy saccolták a Föld körül keringő halott űreszközöket megfigyelő szakértők, hogy valamikor 2023 és 2025 között léphet be újra a föld légkörébe a Kozmosz-482. A space.com által megkérdezett Thomas Dorman, oklahomai műholdfigyelő friss becslése szerint ennél hamarabb,

AKÁR MÉG IDÉN, DE LEGKÉSŐBB 2020 KÖZEPE FELÉ VISSZATÉRHET A FÖLDRE A SZOVJET SZONDA.

"Érdekes módon a szonda perigeuma lassan elkezdett csökkenni. Úgy vélem, hogy az év vége felé, vagy a jövő év közepén megtörténik a légkörbe lépése. 

De ezt megjósolni legalább annyira művészet mint tudomány." Ez részben azért is nehéz, mert nem látni előre a Nap aktivitását, ami hatással lehet a pályamagasság csökkenésére, tette hozzá Dorman.

Az szinte biztos, hogy

A SZERKEZET SZINTE EGYBEN ZUHAN MAJD A FÖLDRE, MIVEL A GÖMB ALAKÚ, 500 KILOGRAMMOS LANDOLÓEGYSÉGET ÚGY TERVEZTÉK MEG A SZOVJET ŰRMÉRNÖKÖK, HOGY AZ KIBÍRJA A HATALMAS (300 G-S) GYORSULÁSI TERHELÉST ÉS A FÖLDINÉL SOKSZORTA NAGYOBB LÉGKÖRI NYOMÁST ÉS HŐMÉRSÉKLETET, AMI A VÉNUSZON FOGADTA VOLNA LESZÁLLÁSKOR.

Azt viszont még megbecsülni se nagyon lehet, hogy hol és mikor ér földet vagy tengert, óceánt a Kozmosz-482, így meglehetősen izgalmas lesz nyomon követni a sorsát, és szurkolni, hogy kerüljön el minden lakott területet.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 5598

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet