​Emberek kínzása és horror zajlik Magyarországon az EU szerint?

2022. december 3., szombat




Durva vádakat fogalmaztak meg Magyarországgal szemben.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden közzétett ítéletében kártérítést ítélt meg öt iráni, illetve négy afgán állampolgár számára, akik szerint a magyar hatóságok nem biztosítottak számukra kielégítő körülményeket a menedékkérelmük elbírálásának idejére szálláshelyként kijelölt röszkei tranzitzónában.

A Szerbián keresztül Magyarországra érkezett iráni, illetve afgán állampolgárok 2017 nyarán nyújtottak be menedékkérelmet a magyar hatóságok előtt.

Ennek elbírálásának idejére a szerb-magyar határ melletti röszkei tranzitzónát jelölték ki szálláshelyként az eljáró magyar hatóságok.

Az érintettek azért fordultak jogorvoslatért, mert megítélésük szerint az illetékesek nem biztosítottak megfelelő feltételeket a tranzitzónában való tartózkodásukhoz.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság kedden közzétett ítéletében helyt adott a kérelmezők panaszának, megállapítva, hogy hiányosak voltak a tartózkodási feltételek,

különösen egy gyermek és egy terhes nő elszállásolásának tekintetében, valamint nem volt kielégítő az étkezés sem.

A bíróság véleménye szerint az emberi jogok európai konvenciójának vonatkozó cikkét sértette továbbá a megfelelő tartózkodási feltételek biztosításának elmaradása, illetve bizonyos eljárási hiányosságok mellett az is, hogy a tranzitzónában kijelölt helyen tartózkodás a mozgásszabadság jogának megsértését jelentette.

A jogsértés miatt az emberi jogi bíróság jóvátétel megfizetésére szólította fel Magyarországot.

Ti mit gondoltok erről az egészről?


Megtekintések száma: 96379





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet