Emberéletek millióit mentheti meg egy magyar találmány!

2018. december 27., csütörtök
Egyetlen kérdésünk van: miért nem találták már ki jóval hamarabb?! Az egész világot meghódíthatja!

Százmillió forint nagyságrendű innovációs projekt eredményeként a piacon élenjáró okos minilabort fejlesztett a magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. A készülék segítségével akár egy háziorvos, egy mentőorvos vagy egy sürgősségi orvos is néhány perc alatt, helyben, a levett vérből elvégezhet olyan vizsgálatokat, melyekhez eddig komplett laboranalízisre volt szükség.

Az eszköz segíthet az infarktus megelőzésében, így életeket is menthet. Cukorbetegség esetén pedig egyrészt a szűrésben, másrészt a diabétesszel élők kezelésében nyújt hatékony és gyors segítséget.

A betegellátás területén jelenleg világszerte az egyik legfontosabb trend az úgynevezett betegágy melletti diagnosztika (point-of-care testing) előretörése. 

Ennek lényege, hogy a fejlett technológiai eszközök segítségével egy háziorvos, mentőorvos vagy szakorvos is képes helyben olyan vérvizsgálatokat végezni, melyekhez korábban komplett laboratóriumi analízisre volt szükség. 

Ezáltal mind a beteg, mind a szakember rengeteg időt és energiát megspórolhat az állapotfelméréssel vagy diagnózis felállításával, ami adott esetben életeket is menthet.

A hi-tech orvostechnológiai eszköz egyelőre a diabétesz, a szív- és érrendszeri rendellenességek, illetve a test gyulladásos állapota kapcsán képes vizsgálatokat végezni.

De a tervek között szerepel a diagnosztikai spektrum további betegségekre, tünetekre való kiterjesztése is – összegezte az orvostechnológiai vállalat.

Az okos minilabor elsősorban a sürgősségi betegellátás, a mentőszolgálat, magánorvosi rendelők, háziorvosi ellátás, invazív kardiológiai beavatkozást végző osztályok, illetve kislaborok számára jelent jelentős szakmai támogatást.

„A SmartTester fejlesztését a betegellátás természetes evolúciójából fakadó igény tette indokolttá, hiszen világszintű folyamat, hogy a kezelőorvos helyben minél több vizsgálatot el tudjon végezni. 

A terméket Magyarországon már forgalomba helyeztük, és hamarosan a nemzetközi piacok számára is elérhetővé tesszük” – fogalmazott Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A minilaborral azonnal igazolható az infarktus, és az orvos a szükséges beavatkozást a helyszínen elkezdheti.

A SmartTester készülékkel jelenleg a hemoglobin A1c (HbA1c) értéket lehet mérni, mely lehetővé teszi, hogy a beteg megelőző háromhavi vércukor szintjére vonatkozóan lehessen következtetéseket levonni. Másrészt a Troponin szint is mérhető a hordozható minilaborral, ami a szívinfarktus azonnali kimutatásában kulcsfontosságú.

Továbbá a készülék lehetővé teszi a D-Dimer érték mérését, mely a trombotikus, vérrög képződéssel járó betegségek, állapotok feltárását, igazolását támogatja. Mindezek mellett a CRP értéket is képes elemezni az eszköz, mely a test gyulladásos illetve, kezdődő gyulladásos állapotának kimutatását teszi lehetővé megbízható módon.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technika egészség életmód


Megtekintések száma: 18818

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet