Emberevő rovarok inváziója: Magyarországon is megjelenik!

2018. október 26., péntek
A szakemberek figyelmeztettek a veszélyre!

Az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy megnőtt a hazánkban élő harlekinek genetikai változatossága. Szín és mintázat alapján eddig három csoportba soroltuk őket, most már ennél több változatot találni, ami nyilvánvalóan nem csak külsőségekben nyilvánul meg.

Benne van a pakliban, hogy az új formák még jobban alkalmazkodtak a magyarországi körülményekhez, bővítették étlapjukat, illetve megnőtt a hidegtűrésük.

Innentől kezdve pedig – még mindig megmaradva az elmélet síkján – már nem kell több százezer vagy millió harlekinkaticának az első hideg napokon búvóhelyet keresnie.

Egyesek tovább bírják, mások kevésbé, a lényeg: a folyamat több hétre is elhúzódhat, oszlik a tömeg…

Ki vannak éhezve, táplálkozni próbálnak mindenáron. 

Bizony előfordul, hogy belénk kóstolnak, de nem azért, mert emberhúsra éheznének, vagy potenciális zsákmányként tekintenének ránk.

Nyár végére elfogynak a levéltetvek és a kisebb rovarok, a katicák ilyenkor megkóstolják a gyümölcsöket az energiadús folyadékért. Ugyanígy járnak el, ha a sors egy izzadt emberre sodorja őket: 

inni akarnak az izzadtságunkból a maguk „durva” eszközeivel.

Szükség esetén minden rovar ezt csinálja.

Apró fájdalomként érzékeljük a katica „harapását”, de pánikra semmi ok, nem fogja lerágni a kezünket.

Ugyanezt teszik a poloskák is, és mivel idén eszméletlen sok van belőlük, komoly vetélkedés alakulhatott ki katicák és poloskák között.

Utóbbiak nagyobbak, „erősebbek”, de akár már létszámuknál fogva is kiszoríthatták a harlekineket a terített asztal mellől, így sokuk elpusztulhatott.

OSZD MEG másokkal is!

hihetetlen magyarország durva figyelmeztetés veszély


Megtekintések száma: 33683

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet