Emberfeletti “neuronhálózatot” hozott létre önmagában egy mesterséges intelligencia: a gépek lázadása valóban bekövetkezhet?

2018. május 17., csütörtök




A tudósok még mindig nem fogják fel, hogy a tűzzel játszanak!

A fejlődés hihetetlen üteme egyre inkább aggasztja a világ legokosabb embereit, akik próbálnak figyelmeztetni: nem járunk jó úton, mert ha így folytatjuk az intelligensebbnél intelligensebb robotok létrehozását, előbb-utóbb ellenünk is fordulhatnak.

Valójában az emberiség nincs tisztában azzal, mekkora veszélyt is jelent számunkra az, hogy a mesterséges intelligenciával játszadozunk.

A már a mesterséges intelligencia is olyan szinten jár, hogy például a Georgiai Műszaki Egyetem diákjainak fel sem tűnt, hogy öt hónapig valójában egy robot látta el a tanársegédi feladatokat.

És ez még csak a kezdet...

A Google brit leányvállalata, a mesterségesintelligenca-kutatással foglalkozó DeepMind létrehozott egy olyan AI-t, amely spontán kifejlesztette az ösztönös navigáció gépi megfelelőjét, írja a The Next Web.

A DeepMind arra specializálódott, hogy kiderítsék, használhatók-e gépi tanulási kísérletek a neurobiológia területén, illetve felhasználhatók-e ezen szakterület eredményei az AI-kutatásban. A DeepMind nemrég publikált egy tanulmányt egy olyan neurális hálózatról, amely egy navigációs probléma megoldása közben kifejlesztette a kutatók körében „grid cells” néven ismert tájékozódási képességet.

A magyar szakirodalom gridsejteknek, hálósejteknek nevezi ezeket a 2005-ben emlősállatokban felfedezett idegrendszeri elemeket, és nagyjából annyit lehet róluk tudni, hogy ezen hatszögrácsba rendeződő neuronok segítségével tájékozódnak a térben az emlősállatok, így az ember is.

Egyleőre senki sem tudja, hogy ez a neuronhálózat pontosna hogy működik, soka kérdés még körülötte.

A DeepMind AI-ja az egyik erre vonatkozó elméletet vizsgálta, ami szerint a hálósejtek vektoralapú helymeghatározást végeznek az agyban. 

A kutatók egyszer csak azt vették észre, hogy mindeközben az AI egy olyan saját rendszert fejlesztett ki, amely az emberi hálósejteket utánozta, ezzel segítve önmagát a navigációs feladatok megoldásában.

Azt vettük észre, hogy rácsszerű alakzatok (rácsegységek) jelentek meg spontán a hálózatban – elképesztő hasonlatosságot mutatva a táplálék után kutató emlősökben megfigyelt idegi aktivitási mintázatokkal.

Ez szinte hárborzongató.

Sokak szerint az ilyen és effajta furcsaságok világítanak rá arra, hogy a tudósok és technológusok a tűzzel játszanak a mesterséges intelligencia rendszerek kapcsán. Ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek!

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek mesterséges intelligencia robotok kataklizma veszély


Megtekintések száma: 39610





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet