Ennek a nőnek a legmagasabb IQ-ja a világon: 228-as IQ szinttel rendelkezik!

2023. november 6., hétfő




Okosabb Einsteinnel, Stephen Hawkingnál és a történelem legnagyobb elméinél is!

Létezik egy olyan nő a világon, akinek olyan magas IQ-szintje van, mint ami senkinek sincs.

A világtörténelembe pedig azzal került be, hogy a Guiness-rekordok könyvébe megdönthetetlen képességével és rekordjával került be.

Annyira okos volt, hogy a Guiness-bizottság végül ki is volt kénytelen venni a kategóriát a könyvből a legmagasabb intelligenciaszintre vonatkozóan.

Marilyn vos Savant egy Magyarországon szinte teljesen ismeretlen amerikai írónő, tíz könyve jelent meg eddig, és több mint 30 éve fut egy rovata a Parade című magazinban, minden vasárnap. Ezen kívül arról híres, hogy ő a világ valaha volt legokosabb embere, 228-as IQ-val.

Illetve ez azért nem ennyire egyszerű.

Marilyn gyerekkorában a kortársainál jóval okosabb volt, de azért nem csodagyerek, ezért is lepett meg mindenkit, amikor a 10 éves korában kitöltött IQ-tesztje elképesztően magas, 228-as eredményt mutatott. 

Ez a direkt gyerekek intelligenciájának mérésére specializált Stanford–Binet teszt volt, ami úgy határozza meg a végső pontszámot, hogy az alany valós életkorát hasonlítja össze a teszteredmények által sugallt "mentális életkorral".

A 10 éves Marilynt a teszt szerint mentális fejlettségben egy 23 éves felnőttnek felelt meg, a képlet ebből hozta ki az extrém magas értéket.

A 228-as eredményét azóta sem döntötte meg senki, semmilyen IQ-teszten.

Összesen három kiadáson át szerepelt a nagy könyvben, mire rájöttek a könyv készítői, hogy így nincs értelme a kategóriának, mert eredményét soha nem fogják megdönteni, valamint az ilyen IQ tesztek megbízhatósága is mindig is egy heves vita tárgyát képező társadalmi jelenség lesz.

Többször felmerült az, hogy vos Savant egy rég elavult, közel 20 éves tesztet töltött ki, így az weredmények nem is szabad, hogy telejsne mérvadóak legyenek.

Egy aktuálisabb tesztet elvégezve már 170 körüli IQ szintet mértek nála

Később, már felnőtt korában egy másik IQ-tesztet, a direkt a kiemelkedő intellektus mérésére specializált Mega tesztet is elvégezte, az csak 186-os IQ-t állapított meg. Ettől függetlenül a gyerekkori 228-as eredményével 1986-ban, vagyis harminc évvel a teszt után bekerült a Guinness-féle rekordok könyvébe.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 97114





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet