Ennek a vulkánkitörésnek katasztrofális következményei lesznek!

2017. október 31., kedd




Erről a fenyegetésről nem sokan tudnak. Pedig bizonyosan be fog következni, méghozzá hamarosan. Az egész világot a pusztulás szélére sodorhatja.

Létezik egy vulkán, mely az 1815-ös kitörésével történelmet írt.

Lényegében ugyanis arról van szó, hogy maga a kitörés, és az utána következő hatások olyan erőteljesek voltak, hogy a következő nyár egyszerűen elmaradt.

Ha ez újra bekövetkezik - mármint egy hasonló kitörés - akkor sokkal drasztikusabb hatásai lennének napjainkban, és az emberiség létét is fenyegetné.

Arról van szó, hogy a Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői az indonéziai Tambora vulkán 1815-ös kitörésének elemzéséből kiindulva arra következtetésre jutottak, hogy ha egy hasonló méretű kataklizma történne 2085-ben, a globális hőmérséklet visszaesése még kifejezettebb lenne, mint annak idején.

Az óceánoknak óriási szerepe volt ugyanis az 1815-ös lehűlésben.

Egy nagyobb vulkánkitörés hatása akár egy évig is hűtheti a légkört, így akár egy éven át visszaeshet az átlagos hőmérséklet is a jelentések és kutatások szerint.

A Tambora vulkán kitörése a legnagyobb volt az elmúlt jó pár évszázadban. A tűzhányó hatalmas mennyiségű kéndioxidot juttatott a felső légkörbe, ahol az finom eloszlású szulfát-aeroszollá alakult. A lebegő szulfát-részecskék fényvisszaverő rétege lehűtötte a Földet, s az így beinduló éghajlati láncreakció eredményeképpen az 1816-os év nyara extrém hidegre sikeredett.

A történelemben sokan nyár nélküli évként kezdték el emlegetni, merthogy voltaképpen tényleg arról volt szó, hogy elmaradt a nyár.

A vulkánkitörés közvetve rengeteg ember halálát okozat, mivel a nyár hiánya miatt nem volt termés sem, így pedig élelem.

Úgy tudni, 2085-re jöhet egy hasonló kitörés, vagy akár ennél hamarabb is

Ez geológiai értelemben vészesen közel van, így sokan már arra figyelmeztetnek, hogy érdemes megtenni a szükséges óvintézkedéseket az ügyben.

A kutatók azt is megállapították, hogy egy jövőbeni kitörés nagyobb mértékben csökkentené a lehulló csapadékmennyiséget.

Vagyis összességében sokkal komolyabb és durvább hatásai lennének.

Egy biztos: nagyon komolyan kellene felkészülni egy hasonló kataklizmára, ezért rendkívül komoly veszélye van annak, hogy az emberi társadalmat eltörölhetné, mivel nem csak az éghajlatot változtatná meg még ennél is drasztikusabban, de viszonylag váratlanul törne rák.

A kutatók rávilágítottak arra, hogy a jövőben érdemes lenne olyan technológiákat kifejleszteni, melyekkel előre lehetne jelezni a vulkánkitöréseket.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány bizarr kataklizma kataszttrófa


Megtekintések száma: 123371





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet