Ennek az apró dolognak óriási jelentősége lesz az emberiség életében!

2017. november 23., csütörtök




Az őssejt kutatás, és a 3 dimenziós nyomtatás egy nap majd téged is megmenthet?

Ha az orvostudomány egy napon majd meg tudja oldani azt, hogy bármely szervünk is sérül, meg tudja menteni az életünket, az maga lesz az utópia. 

Vagy mégsem? Mi van, ha ez az utópia már nem is egy puszta vágyálom, hanem maga a jövő, méghozzá alig 1-2 évtizeden belül?

Hamarosan valóban laborokban növeszthetünk ki mindenféle szervet?

Bár a cél még nagyon távoli, már napjaink tudósai is igen figyelemreméltó alternatívákat dolgoznak ki.

Az őssejt technológia magas szinteket ért már el napjainkban, és a 3 dimenziós nyomtatással párosítva teljesen új távlatokat nyithat egy ember életének megmentése kapcsán.

Nem lesz olyan dolgot, amihez ne tudnánk majd a jövőben azonnal egy adott szervet legyártani, és ez a folyamat akár csak néhány órát fog majd igénybe venni.

Véget vethet mindenféle donor várólistának, és minden ilyen listán lévő ember életét megmentheti.

A tudomány egy ideje már képes szívszöveteket előállítani, igaz, a sejtek nem életképesek megfelelő vérellátás nélkül. A vér áramoltatásához pedig még bonyolultabb szövetekre van szükség, melyeknek előállítása komoly kihívást jelent.

Nemrég a képen is látható szívet, pontosabban egy szívszövetet sikerült spenótból előállítani.

Igen, jól olvastad, spenótból.

Bár az állatok és növények különböző módszereket használnak a folyadékok, vegyületek és makromolekulák szállításához, az élőlények érhálózata mégis sokban hasonlít.

A tudósok pedig éppen ebből indultak ki, mikor belevágtak ebbe az érdekes kísérletbe.

Eltávolították a spenót fotoszintetizáló anyagát, így a csapat egy szinte tökéletesen átlátszó levelet kapott, melyben szépen kirajzolódott a teljesen ép erezet.

Ezután laborban előállított szívsejteket jutattak az erekbe nagyon nagy mennyiségben, és így létre tudott jönni az a szívszövet, aminek most csodájára jár a világ.

OSZD MEG másokkal is!

technológia technika egészség az emberiség jövője tudománym


Megtekintések száma: 213003





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet