Ennyi jeget olvaszt el az emberiség évente a sarkvidékről!

2016. november 5., szombat




Talán te is sokszor elgondolkodtál már azon, hogy milyen brutális számokban lehetne leírni az emberi tevékenységből adódó, üvegházhatás által kiváltott káros változásokat a bolygón.

Ilyen riasztó adat, hogy a legújabb felmérések szerint az állatvilág közel 40%-a mára már kipusztult, és a fennmaradó 60%-ra is sanyarú sors vár az elkövetkező évtizedekben.

Arról is sok szó esett, hogy az utóbbi években milyen nagymértékben nőtt az ózonlyuk. Bár az utóbbival kapcsolatban kedvező eredményeket értünk el, és a friss mérések szerint csökkenni kezdett, még nem nyertük meg a globális felmelegedés elleni harcot.

De vajon mennyi jeget olvasztunk el a sarkokról évente? A szám biztosan nagyon riasztó, de eddig még soha senki sem számolta ki.

A tudósok az 1950-es évekre visszamenőleg megvizsgálták a tengeri jég változásait, és arra következtettek, hogy ha a hosszú távú tendenciák folytatódnak és az üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi szinten marad, akkor a 2040-es évek közepére nem marad jég az Északi-sark körül.

A vizsgált évek méréseit elemezve azt találták, hogy minden tonna szén-dioxid kibocsátásával átlagosan három négyzetméter jég olvad meg szeptemberben, amikor a jég eléri legkisebb kiterjedését, mielőtt újra fagyni kezdene a tél közeledtével.

Kiszámolták, hogy egy tonna szén-dioxid kibocsátása körülbelül 3 négyzetméternyi északi-sarkvidéki jég elolvadását eredményezi.

Ez riasztóak soknak tűnik, ugyanis ez azt jelenti, hogy négyezer kilométernyi autózással annyi üvegházhatású gáz jut a légkörbe, amennyi a jeges-tengeri jég három négyzetméterének felolvadását okozza.

Ez gyakorlatilag egy riasztó képet mutat arról, hogy mennyire a bőrünkön lehet bérezni ma már azt, hogy a globális felmelegedésnek milyen hatásai lesznek, nem csak ránk, de gyerekeinkre, unokáinkra nézve is.

A jégtakaró csökkenése már most is számtalan kedvezőtlen hatással jár, amit egyelőre főleg a sarkvidékeken lakó őslakosok élnek meg nap, mint nap, de hamarosan az egész világra kihatással lesz.

Ráadásul a 2040-re megjósolt sarki jég eltűnése sok más kutató szerint még egy optimista jóslat is, és már akár 2017-2018-ra is eltűnhet az északi-sarkvidéki jég. Ez beláthatatlan és katasztrofális következményekkel járhatna.

A kormányok egyre jobban sürgetik azt, hogy egy igazán átfogó, a világ országait egyformán megmozgató megállapodás, vagy megoldás szülessen, azonban ezen jövőbeli tervek kidolgozása még folyamatban van.

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 31369





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet