ENSZ: Észak-Korea kibertámadásokkal lopott pénzből fejleszti tömegpusztító fegyvereit

2019. augusztus 6., kedd




Egy bizalmas ENSZ-jelentés szerint Észak-Korea hackercsapata az általuk indított műveletek során szerzett pénzből fedezi a tömegpusztító fegyverek fejlesztését és gyártását.

Az ENSZ egy bizalmas jelentése szerint Észak-Korea hozzávetőleg 2 milliárd dollárt zsákmányolt kibertámadásaival, a pénzt pedig tömegpusztító fegyverek fejlesztési és gyártási programjára fordítja – adta hírül hétfőn a Reuters brit hírügynökség a jelentés átolvasása után.

Észak-Korea "széles körű és egyre kifinomultabb" módon intézi kibertámadásait, amelyekkel bankoktól lop és kriptovaluta-ügyleteket bonyolít, továbbá tisztára mossa a lopott pénzt – áll a jelentésben, amelyet független szakértők készítettek az ENSZ Biztonsági Tanácsának, azon belül pedig az Észak-Korea elleni szankciók ügyében illetékes bizottságnak.

A jelentés a múlt héten került a bizottság elé, Észak-Korea ENSZ-küldöttsége nem volt hajlandó kommentálni.

Észak-Korea hackercsapatának nem csak a pénzszerzés a célja, a rezsim ellenségeit is támadják. Már fiatalkoruktól alapos kiképzést kapnak, emellett az elitnek járó ellátásban részesítik őket.

A különleges hadsereg évek óta piszkálgatja már a világot, egyébként pedig Hidden Cobrának, azaz rejtőzködő kobrának nevezik őket. A szervezet botnetekkel, zsarolóvírusokkal, billentyűzetfigyelőkkel, távoli hozzáférést biztosító vírusokkal dolgozik, és főleg régi operációs rendszereket futtató gépeket támadnak meg.

Ez a kiberhadsereg állt a WannaCry nevű zsarolóvírus és a Sony-hackelés mögött is, amit az észak-koreai diktátor ellen tervezett (fiktív) merényletről szóló film, a The Interview (Az interjú) egyik kulcsjelenete miatt hajtottak végre: a jelenetben az látható, ahogy az országot vezető Kim Dzsong Un szénné ég. A hackerek emiatt álltak bosszút.


OSZD MEG másokkal is!

érdekes politika


Megtekintések száma: 35791





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet