Épphogy megúsztuk: A Föld-Hold távolság felére haladt el mellettünk egy aszteroida

2017. január 10., kedd




Néhány napja fedezték fel, esélyünk sem lett volna felkészülni, ha nekünk ütközik.

Majdnem telibe találta a Földet

2016. január 9-e lehetett volna a Föld egyik nagy katasztrófájának napja. Ugyanis egy aszteroida haladt el a bolygónk mellett, mindössze 285 ezer kilométeren belül. Ez pedig a Föld és a Hold közti távolság durván felének felel meg.

Az egészben az a legriasztóbb, hogy az űrsziklát alig néhány nappal előbb fedeztük fel, vagyis esélyünk sem lett volna felkészülni, ha mégis a Földbe csapódik.

A csillagászok szerint az objektum körülbelül 11–34 méter szélességű lehet. Összehasonlításképpen a Cseljabinszk felett 2013-ban megsemmisült aszteroida 20 méter széles volt, a robbanás következtében több mint ezer ember sebesült meg.

Nyilvánvalóan nem okozott volna globális kataklizmát, azonban az eset mégis precedens értékű. Egyrészt mert néhány nappal azelőtt vettük észre, hogy elhaladt mellettünk, másrészt ez is tudott volna elég kárt okozni, talán egy kisebb várost is elpusztíthatott volna.

Nem észleltük időben

Mindösszesen 2, azaz kettő nappal ezelőtt bukkantak rá a csillagászok, vagyis az észlelést követően már nem lett volna idő tervet felállítani arra, hogyan akadályoznánk meg a becsapódását.

Egyetlen szerencsénk volt: nem volt akkora méretű, hogy komolyabb kárt okozzon, és végül elkerülte a Földet. A Föld számára potenciálisan veszélyes objektumok alig néhány százalékára elég megfigyelési kapacitása van az emberiségnek.

Eleve az sem biztos, hogy időben való észlelés esetén meg tudnánk fékezni a felénk száguldó halált, de ha még kellő időben sem vesszük észre, a jövőben csak a szerencsén fog múlni, hogy nem pusztul ki az emberiség.

A 2017 AG13-at január 7-én fedezte fel az Arizonai Egyetemhez tartozó Catalina Sky Survey égboltfelmérő program. A kisbolygó 347 nap alatt kerüli meg a Napot, pályája a Föld pályájánál elliptikusabbnak számít. Napközelben 0,55 csillagászati egységre van központi csillagunktól.

A jövőben komoly probléma lehet

Azt már tudjuk, hogy nem csak a világűr távoli szegleteiben, de bolygónk közvetlen szomszédságában is rengeteg aszteroida kering. Ezek jó része van olyan nagyméretű, hogy képes legyen előidézni egy globális fajkihalást.

A több millió ilyen célpont közül alig 15 ezret sikerült eddig felfedezni és nyomon követni, holott nagy szükség lenne egy sokkal átfogóbb az égboltot monitorozó projektre, ha azt akarjuk, hogy az emberiséget ne egy hirtelen jött, később észrevett aszteroida törölje el.

Sok szakember jegyezte már meg viccesen a hír kapcsán, hogy a tény rendkívül aggasztó, és szükség van valamilyen állandóan az eget figyelő rendszerre, és annak kidolgozására, mert Bruce Willis is egyre öregszik, és nem lesz képes megvédeni minket egy esetlegesen minket célba vevő aszteroidától.

tudomány csillagászat űrkutatás világvége globális kataklizma


Megtekintések száma: 31130





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet