Érdekes elmélet látott napvilágot Mózesről: megfejtették az égő csipkebokor látomást?

2023. június 26., hétfő




Míg egyeseket felháborított az új elmélet, mások úgy gondolják, nagyon is lehetséges lehetett.

Sokan tudják, hogy ki az a Mózes, még azok közül is, akik alapvetően nem hisznek Istenben, vagy ateisták.

Mózes égő csipkebokor látomása az egyik leghíresebb és elgtöbbet vitatott momentum a Biblia leírásában.

Most végre rájöhettek a történészek és tudósok, hogy mi is állhatott a jelenség hátterében.

Mint ismeretes, Mózest egy égő csipkebokorból szólította meg az Úr.

Egyik nap nyájával a Hóreb hegyéig (Sínainak is nevezik) jutott. Az Úr angyala*, aki már máskor is szólított meg embereket, mint Ábrahámot vagy Hágárt a pusztában, valamint Jákóbot Penúél mellett, most megjelent Mózesnek egy égő csipkebokorból. A különös jelenség magára vonta Mózes figyelmét.

Éppen elégszer látott már ilyen száraz bokrot égni, hiszen a tüzes nap könnyen lángra lobbanthatta a száraz ágakat. Annál csodálatosabb volt, hogy ez a bokor nem hamvadt el a lángokban. Így szólt hát Mózes magában: „Odamegyek, és megnézem ezt a nagy csodát: miért nem ég el a csipkebokor?”

Maga az Úr szólította meg a csipkebokorból, majd parancsára leoldotta saruit a lábairól, mert szent helyen állt. Ezután így mutatkozott be az Úr: „Én vagyok atyádnak Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákób Istene.” 

Történérszek orvosok és biológusok bevonásával vizsgálta felül az egész esemáénysort, mait a Biblia leír erről a momentumról.

Nem sokkal ezután pedig egy váratlan, igazán megdöbbentő, de mégis nagyon is lehetséges elmélettel álltak elő.

A tudósok hangsúlyozták azt, hogy ez pusztán csak egy hipotetikus - azaz bizonyításra váró - elmélet, mégis óriási felháborodást robbantottak ki a vallási és tudományos világban.

Ugyanakkor mindkét táborban voltak olyanok, akik szerint el kell ismerni, van benne ráció.

Dr. Shanon szerint Mózes különféle mellékhatásoktól szenvedett, méghozzá egy bódító ital mellékhatásától, vagy valamiféle tudatmódosító szertől.

Ez lehetett akár a kannabisz is, melyre bizonyítékok vannak, hogy akkoriban a térségben is használták, főzet és olaj formájában is.

Egy másik lehetséges gyanúsított az Ayahuasca, ami szintén egy tudatot módosítani képes ősi italfőzet, pszichedelikus élményeket okozó növényekből.

Ha ez az elmélet helyes, akkor Mózes lényegében be volt tépve, és az égő csipkebokor nem volt más, mint egy vad hallucináció.

Egyelőre nincsen bizonyíték rá, és Mózes életének számos rejtélyes, paranormálisnak mondható momentumára sem ad feltétlen tökéletes magyarázatot, ugyanakkor hipotetikusan nem zárható ki, hogy a Bibliai momentum pusztán a tudatának a szüleménye volt...

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek vallás történelem biblia mózes


Megtekintések száma: 139485





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet