Erdogan lenácizta a görög határrendészeket: tényleg ekkora a feszültség? Hová fajulhat ez?

2020. március 13., péntek
Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában a nácikhoz hasonlította a görög határrendészeket, akik fellépnek a Törökországból az Európai Unióba igyekvő illegális migránsokkal szemben.

Erdogan a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén videófelvételeket és fényképeket mutatott be a török-görög határon zajló eseményekből, majd úgy fogalmazott:

„semmi különbség aközött, amit a nácik csináltak, és ezen, a görög határon készült képsorok között”.

Erdogan azt is leszögezte, hogy mindaddig nyitva maradnak a határok, ameddig az EU nem teljesíti a vállalásait.

A török vezetés február végén jelentette be, hogy már nem tartja vissza az Európába vágyó migránsokat, holott a Brüsszel és Ankara közötti 2016-os megállapodás ezt rögzítette. 

A döntés nyomán tízezrek keltek útra Kis-Ázsia belsejéből Európa irányába és torlódtak fel a török-görög szárazföldi határon, mivel Athén a keleti határok szigorú védelméről rendelkezett. Az unió tagállamai teljes szolidaritásukról biztosították a görög hatóságokat.

Erdogan szerint az elmúlt csaknem két hétben körülbelül 150 ezer migráns érkezett a török-görög szárazföldi határhoz. A török elnök azt is mondta, hogy eddig négy migráns vesztette életét az atrocitásokban, a török hatóságok pedig közel 1000 sebesült migránsnak nyújtottak elsősegélyt.

Süleyman Soylu török belügyminiszter szerdán az Ankara közelében található Kizilcahamam városban arról beszélt, hogy Európát elnézve szánalmat érez. Kiemelte: utálja azokat a törököket, akik bizalmat táplálnak Európa iránt. "Európa megbukott emberiességből" - húzta alá Soylu.

A török belügyminiszter úgy vélte, hogy Európa gazdasága is egyre csak hanyatlik, és nincs esélye arra, hogy összeszedje magát.

Erdogan szerdai felszólalásában a szíriai Idlíb tartomány helyzetével kapcsolatban rámutatott: a múlt csütörtökön Moszkvában kötött tűzszüneti megállapodás ellenére a damaszkuszi kormányerők "elkezdték megsérteni" a fegyvernyugvást. 

A török elnök arra kérte a szíriai rezsimmel szövetséges Oroszországot, hogy tegyen intézkedéseket az ügyben.

"Ha a velünk szemben álló felek nem tartják be a szavukat, nem vonakodunk a korábbinál keményebben fellépni ellenük" - jelezte.

Erdogan már múlt csütörtökön leszögezte: országa hadserege fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon minden katonai támadásra, amely a damaszkuszi kormányerők részéről éri.

Ankara az úgynevezett mérsékelt felkelők oldalán áll a szíriai polgárháborúban, míg a damaszkuszi vezetéshez hű erőket Moszkva és Teherán támogatja.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3233

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet