Erdoğan nem tartóztatja fel tovább a menekülteket: nyílt az út Európa felé

2020. február 28., péntek




Megindultak menekültek csoportjai a törökországi menekülttáborokból Európa felé csütörtök éjjel, miután a török kormány „megnyitotta a kapukat Európa felé” és felfüggesztette a közúti és határellenőrzéseket 

– írták pénteki török lapok. 

Ugyanakkor az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivői is állították: a török kormány nem értesítette őket hivatalosan arról, hogy megváltozott volna a menekültpolitikája.

Az EU Külügyi Szolgálatának szóvivője, Peter Stano kifejette: a török külügyminisztérium még pénteken is határozottan állította, hogy a korábbi menekültpolitikájuk van érvényben. 

A változás nem is a menekültügyi szabályozásban következett be, hanem a rendőrök és határőrök gyakorlatában. Míg korábban a menekültek csak szigorú engedéllyel hagyhatták el a számukra kijelölt települést, és ezt állandó közúti ellenőrzésekkel a hatóságok be is tartatták, péntek hajnaltól menekültek néhány száz fős csoportja szabadon útnak indulhattak a görög szárazföldi vagy tengeri határ felé gyalog, taxival vagy minibusszal – a híradások szerint senki nem tartóztatta fel őket.

Az NTV török hírtelevízió péntek reggel arról számolt be, hogy egy körülbelül 150 fős afgán menekültcsoport tartott a Törökország és Görögország közötti pazarkulei határátkelőhöz, miután a Törökország és Bulgária közötti kapikulei átkelőhelynél nem jártak sikerrel.

A Demirören török hírügynökség ezzel párhuzamosan 300 olyan menekültről írt, akik Isztambulból jöttek, és a pazarkulei határátkelőhöz tartottak. 

A tévék beszámolói szerint a görög szárazföldi határhoz legközelebb eső Edirne térségében a becslések szerint mintegy 300 menekült gyalogolt az autópálya mentén. A hírek miatt a görög hatóságok lezárták a pazarkulei határátkelőhelyet.

A Dardanelláknál (Canakkale) sokan gumicsónakba szálltak, hogy átjussanak Leszbosz szigetére, de a Haber Türk televízió állítja: a parti őrség mintegy 400 embert feltartóztatott. 

A Hüriyet napilap viszont arról írt, hogy egy 30 fős gumicsónak üldözését a török parti őrség abbahagyta, amint a jármű görög felségvezikre ért. Izmírnél körülbelül 160-an gyülekeztek a tengerparton. A Számosz görög szigethez relatíve közel eső aydıni menekülttáborból pedig buszokkal indultak a tengerpartra.

fognak, mivel a Hürriyet beszámolója szerint rengetegen indultak útnak Isztambulból taxival és minibuszokkal Edirne felé. Az újságíróknak a balkáni útvonalat említették a migránsok: Edirne, Görögország, Macedónia, Németország.

A török média élőben közvetíti a mozgásokat. 

A tudósítások szerint többségében vannak a férfiak, de rengeteg nő és kisgyerek is útra kelt. A szír menekültek mellett az évek óta Törökországban élő iráni, iraki, marokkói és pakisztáni menedékkérők is a határra tartanak. Azonban fontos megjegyezni, nem tudni, hogy a hírek hatására pontosan hány török területen rostokoló menedékkérő indult útnak.

AZ BIZTOS, HOGY ÉJFÉL ÓTA A RENDŐRSÉG ÉS A HATÁRŐRSÉG FELFÜGGESZTETTE A KÖZÚTI ÉS HATÁRELLENŐRZÉSEKET.

A menekülteknek eddig nem volt szabad elhagyniuk azt a várost, ahol a hatóságok elszállásolták őket, és ezt folyamatosan ellenőrizték. Korábban olyan nem fordulhatott volna elő, hogy tömegek gyalogolhatnak háborítatlanul az autópályák mentén vagy a görög határ felé tartó buszra szálljanak Isztambulban.

A döntést a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője, Ömer Çelik jelentette be helyi idő szerint hajnali 1-kor, nem sokkal azután, hogy a szíriai Idlíb tartományban légitámadás ért egy török katonai épületet. A török kormány az Aszad-rezsimet és az orosz kormányt vádolja a támadással, amelyben a legfrissebb hírek szerint 33 török katona vesztette életét.

A gyilkos rezsim és a támogatói a lehető legnagyobb árat fogják fizetni azért, hogy hátba szúrtak minket.

– jelentette ki Çelik. Ugyan az nem világos, hogy mi a közvetlen logikai kapcsolat az Idlíb tartományban dúló harcokban egyre nagyobb katonai erővel résztvevő török hadsereget ért támadás, és a 3,7 millió – többségében szíriai – menekültet Törökországban tartó egyezmény felmondásával fenyegetés között, de Çelik rámutatott arra a valós jelenségre, hogy december óta csaknem egymillió ember menekült el otthonából, és ez a tömeg a front és a fronttól északra húzódó, eddig lezárt török határ közé szorult. 

Egyedül a török hadsereg és a vele szövetséges milíciák által ellenőrzött, de hihetetlenül túlzsúfolt észak-aleppói határsávban húzhatták meg magukat.

Çelik azt mondta, hogy a Szíriában zajló támadások miatt „mozgolódás van” mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökországba tartók körében. Azt mondta, hogy Törökország már korábban bejelentette, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán.

Çelik szerint

Törökország nem tud ellenállni az új menekülthullámnak. A támadások után Törökország és Európa felé indultak a menekültek.

Ahogy arról írtunk, az orosz katonai támogatással harcoló szír rezsim az elmúlt hónapokban agresszív támadást indított a lázadók utolsó bástyájának tartott Idlíb tartomány ellen, amely az Oroszország, Törökország és Irán között 2018 szeptemberében létrejött szocsi megállapodás értelmében eredetileg deeszkalációs, azaz fokozatos leszerelési zónának minősült.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 66246





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet