​Érkezik az univerzális koronavírus elleni oltás: ez lehet a Szent Grál

2021. május 8., szombat
Létezhez olyan vakcina, amely minden jövőbeli koronavírus ellen képes védelmet nyújtani? A kanadai tudósok szerint lehetséges, és már dolgoznak is rajta.

Kanadában jelenleg egy egészen új megközelítésen dolgoznak a tudósok a koronavírus elleni vakcinák kapcsán: a kutatók egy olyan világméretű erőfeszítésre készülnek, amelynek célja a „Szent Grál” megalkotása: egy univerzális vakcináé, amely képes lehet védelmet biztosítani minden jövőbeli koronavírussal szemben.

„[ez a vakcina] olyan lenne, mint a tűzbiztosítás. Remélhetőleg soha nem lesz szükségünk rá. Remélhetőleg ablakon kidobott pénz az egész. Ha azonban mégis tűz lenne, ha mégis berobbanna egy új vírus, készen állnánk rá. Ez a koncepció áll az univerzális vakcina mögött.”

– mondta Volker Gerdts, a Saskatchewani Egyetem Vakcinákkal és Fertőző Betegségekkel foglalkozó szervezetének igazgatója és vezérigazgatója a CTV Newsnak.

„Szeretnénk kifejleszteni egy univerzális, koronavírus elleni vakcinát”

– mondta Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok Országos Allergiai és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) igazgatója a New York-i Tudományos Akadémia által vezetett online találkozón.

A történelem során számos koronavírus terjedt el: ilyen volt a SARS, a MERS és most COVID-19. Jelenleg több száz koronavírus létezik, amelyek egyelőre még csak az állatok között terjednek, az elkövetkező évtizedekben azonban ezek közül néhány nagy valószínűséggel emberre is át fog terjedni.

„[ha ez bekövetkezik] jobb helyzetben akarunk lenni, mint ahogy a Covid-19 járvány kirobbanásakor voltunk”

– mondta el Theodore Schenkelberg, az Emberi Vakcinák Projekt társalapítója és operatív igazgatója rávilágítva, hogy egy univerzális vakcina kifejlesztésével a jövőben megakadályozhatnánk, hogy a tudósoknak újabb és újabb oltásokat kelljen létrehozniuk.


Megtekintések száma: 4005

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet