​Erről tudj, mielőtt kivetetnéd a gyerek manduláját

2020. október 20., kedd
Nem akármilyen felfedezésre jutottak az orvosok.

Lényegesen kevesebb fájdalommal és gyorsabb gyógyulással jár, ha a torokmandulát nem távolítják el teljesen, hanem egy nagyon pici részt meghagynak – állapította meg egy hosszú távú ausztrál kutatás.

Az adelaide-i Flinders Egyetem tudósai 608 gyerek adatait elemezték, mindannyian 2008 és 2018 között estek át mandulaműtéten. 

Azt találták, hogy akiknek csak a mandulájuk egy részét távolították el, egy kisebb darabját érintetlenül hagyták, azok átlagosan 4,6 nap alatt teljesen meggyógyultak, szemben a teljes tonzilektómián átesettekkel, akiknek átlagosan 11,1 nap kellett, hogy helyrejöjjenek.

A részleges mandulakivételkor háromszor kisebb volt a valószínűsége, hogy a műtét után vérzés lépjen fel, és nyolcszor kisebb az esélye, hogy olyan súlyos vérzés jelentkezzen, amelyet kórházban kell ellátni.

"A teljes mandulaeltávolítás felfedi a torokizmokat, ami nagy fájdalommal és a vérzés jelentősebb kockázatával jár"

– írta közleményében Sara Attard, a kutatás egyik vezetője

. "Ha a mandula 90-95 százalékát távolítják el, és meghagynak egy félholdalakú szövetdarabot, az sokkal kevesebb fájdalmat és vérzést okoz. Ez nyilván azt is lehetővé teszi, hogy a gyerek gyorsabban felgyógyuljon és visszatérhessen a közösségbe."

Ausztrália-szerte évente több mint 35 ezer torokmandula-eltávolítást végeznek 17 évesnél fiatalabb pácienseken.

"Az újra meg újra visszatérő torokgyulladás most ritkább, mint régebben. Jelenleg a mandulaműtét leggyakoribb oka a légzés akadályozása, ami horkolást, alvászavart, beszéd- és evésproblémákat okozhat"

– mondta Simon Carney, a kutatás vezetője.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 21172

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet