Észak-Korea beszüntetné minden kapcsolatát Dél-Koreával: valami készül?

2020. június 9., kedd
Észak-Korea beszüntetné minden kapcsolatát Dél-Koreával, elsőként a közös "forródrótot" szakítaná meg, közölte kedden a KCNA állami hírügynökség.

Phenjan az elmúlt napokban több heves kirohanásban azzal fenyegetőzött, bezárja a Dél-Koreával közös összekötő irodát és más közös vállalkozásokat, 

ha Szöul nem vet véget annak, hogy aktivisták a phenjani rezsimet bíráló röplapokat terjesztenek a két ország határán, észak-koreai területen.

A kiadott közlemény szerint mindezek miatt Észak-Korea legmagasabb rangú vezetői, köztük Kim Dzsongun húga és a Koreai Munkapárt alelnöke azon a véleményen vannak, hogy Dél-Koreát ellenségként kell kezelni.

Az irányváltás első lépéseként Észak-Korea lezárja a Korea-közi összekötő iroda távközlési vonalait, akárcsak a két ország hadserege és a két ország elnöke közötti "forródrótokat".

A KCNA keddi anyagában azt írta, hogy "az észak-koreai nép felháborodott a dél-koreai hatóságok áruló és ravasz magatartásán, akikkel sok elszámolni való van". 

A jelentés egyben azzal vádolta meg a szöuli hatóságokat, hogy felelőtlen disszidenseknek megengedik a legfelsőbb észak-koreai vezetés sértegetését. Ezek után a feleknek szerintük nincs miről tárgyalniuk.

A Korea-közi összekötő irodát 2018-ban hozták létre Kim Dzsongun és Mun Dzsein dél-koreai elnök három csúcstalálkozójának eredményeként. 

Az iroda január vége óta ideiglenesen zárva tart a koronavírus-járvány miatt. 

A két Korea jogilag még mindig hadban áll egymással, mert az 1950-53-as koreai háború csak tűzszünettel zárult.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2695

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet