Eszméletlenül szép: Sakurajima villámló vulkánkitörései!

2016. november 14., hétfő
Elképesztő kísérletet hajtottak végre, ráadásul sikerrel. Egy távirányítású robotot irányítottak, méghozzá nem is akárhogy. Több km távolságból, érintésvezérléssel tették mindezt. Ez lehet a robotika jövője? A távirányítású hadsereg hajnalán vagyunk?

Láttunk már mindenféle kitörést. Olyan lávafolyamokat, melyek a vízben múltak ki, hatalmas vízgőzt és párát felszabadítva ezzel a levegőbe, miközben aprócska szigetek épültek, vagy éppen olyan, ami kékes színben pompázott, mint a Kawah Ijen.

Ez utóbbi az indonéziai Ijen vulkánrendszer része, és a világ egyik legkülönlegesebb tűzhányója. A különlegessége ugyanis az, hogy kék lávát lövell ki magából.

De vajon villámló vulkánkitörésnek voltál-e már tanúja? A Kyushu szigetén álló Sakurajima ugyanis időnként olyan ritka, nem mindennapi kitöréseket produkál, melyet, ha mesélnének, talán el sem hinnénk.

A vulkán kitörése során ugyanis egy alkalommal egy bizonyos Martin Rietze örökített meg egy nagyon jól elkapott képsorozatot, amint villámlások jelentek meg a kitörés pillanatában.

Ez nem valami boszorkányság, hanem egyszerű fizika, mégis lenyűgöző, és érdekes látványt nyújt. A heves kitörés közben a felhők és a rengeteg gomolygó pormennyiség belsejében elektromos vihar alakult ki, mely kisüléseket, majd villámlásokat eredményezett.

A fenomenális képek pokoli erőket vonultatnak fel így egyszerre, ahol a lehulló tűzeső és a gomolygó fekete füst között hatalmas villámok cikáznak.

A természeti erők koncentrációja nem csak félelmetes, de valahol csodálatosan szép is. Az élénkvörös és narancssárga színek között fel-feltűnő kék villámok igazi festménybe is beillő látképet rajzolnak a szemünk elé.

A jelenség olyan ritka, hogy mindössze néhányszor figyelték meg a világ egyes tájain, de soha ilyen részlet gazdag képek nem készültek még róluk.

A jelenség pontos okára sokféle magyarázat született, de a legvalószínűbb az, hogy az elektromos kisüléseket a kiáramló porszemcsék súrlódása, és a hatalmas feszültségkülönbségek okozzák.

Igazi, pokoli erő lakozik a vulkánokban, melyek kitörései óriási villámlásokat képesek előidézni. A vulkánból kiáramló, olykor magasba törő forró és erősen izzó láva egyszerre az egyik leglátványosabb, és egyben legveszélyesebb természeti csoda.

Aligha lehet közel merészkedni hozzá, mert olyan nagy hőt áraszt ki magából, mely akár a tüdőnket is képes felperzselni. Ha egy hömpölygő lávatengerbe beleejtenénk egy fémlemezt, az vaj módjára olvadta szét a „vörös tengerben”.

A bámulatosan szép jelenség még a fotókon keresztül bámulva is lélegzetelállító, nem véletlen, hogy a fotókat készítő fényképész rengeteg díjat is nyert ezekkel.

hihetetlen természet érdekes.érdekesség


Megtekintések száma: 18568

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet