Évmilliók óta nem volt ennyire súlyos a Föld helyzete! A tudósok rendkívüli helyzetet hirdettek!

2021. január 12., kedd
Olyan dolog mennyisége emelkedett meg a légkörben, mely katasztrofális hatásokkal járhat a bolygónkra nézve.

Arról van ugyanis szó, hogy utoljára 3-5 millió évvel ezelőtt volt ilyen magas a légköri szén-dioxid-koncentráció, amikor a bolygó felszínének átlaghőmérséklete 3 Celsius-fokkal volt melegebb, a globális tengerszint pedig 20 méterrel volt magasabb a mostaninál.

A kutatók eredményeiből egyértelműen kirajzolódik, hogy ez már messze nem egy természetes folyamat sőt...

Az ENSZ meteorológiai szervezete szerint ez 50 százalékkal gyorsabb növekedési rátát jelent az elmúlt évtized átlagához képest, aminek eredményeként a légköri szén-dioxid-koncentráció immár 45 százalékkal haladja meg az iparosodás előtti értéket.

A legtöbb szakértői elemzés megmutatta, hogy drasztikus lépésekre van szükség a klímaváltozás folyamatainak visszaszorításához.

Már most is nagyon komoly a veszélye annak, hogy a klímaváltozás meghaladja a párizsi klímacsúccon meghatározott értéket.

A kutatók szerint a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből és az erdőirtásból származó rekordmértékű emberi kibocsátás mellett a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino jelenség is kulcsszerepet játszott a légköri szén-dioxid-koncentráció növekedésében.

Az pedig mára egyértelművé vált, hogy bár voltak természetes felmelegedési időszakai - akárcsak jégkorszakai - a Földnek - a mostani felmelegedés hihetetlen mértékben és ütemben zajlik.

Ez pedig egyértelműen az ember műve.

Volt már rá példa a Föld történetében, hogy az északi és déli sarkok teljesen elolvadtak, és átlagban 2-3 fokkal volta melegebb a bolygó átlaghőmérséklete.

Most azonban minden eddiginél gyorsabban robogunk efelé, és a folyamat visszafordíthatatlanná is válhat - állítják a szakemberek.

A két másik legfőbb üvegházhatású gáz, a metán és a kéjgáz légköri koncentrációja is rekord értéket mutatott tavaly.

Hátborzongató jövő várhat tehát ránk, ha nem tudunk meggyürkőzni a klímaváltozás lidércével...

OSZD MEG másokkal is!

globális felmelegedés tudomány az emberiség jövője kataklizma


Megtekintések száma: 65287

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet