Évről-évre egyre kevesebb lesz az esély a fehér karácsonyra

2016. december 25., vasárnap




Globális, az egész Földre hatást gyakorló jelenség miatt esik egyre kevesebb hó karácsonykor idehaza is.

Fehér karácsony

A keleti országrész egyes városaiban olyan dolog adatott meg az embereknek, amire már évek óta nem volt alkalmuk: fehér karácsonyuk volt.

A fehér karácsony azonban az ország nagy részét elkerülte, és maradt a hó nélküli, hol hideg, hol kevésbé hideg bolondos idő.

Vannak olyan kamaszok, akik még sohasem láttak ilyet, ugyanis legutoljára 14 éve volt országszerte havas a táj az ünnepekkor.

Sokan érzik úgy, hogy régen sokkal jobbak voltak a telek. Nem csak hidegebbek, de kitartóbbak is, és hóval teliek. Azok, akik így érzik, jogosan érzik azt, hogy régen sokkal több hó esett.

Erre évről-évre egyre kevesebb az esély a Föld felmelegedése miatt. Alapvetően ugyanis ez a hatás okozza azt az egész világon, hogy egyre melegebbek a telek, és egyre jobban olvadnak az egyébként eddig tartósnak mutatkozott, havas területek.

Bizarr időjárás

Sokan észrevették, hogy a téli csapadékmennyiség egyre inkább csökkent. A tél időtartama is egyre rövidül, és már nincsenek olyan nagy hidegek, mint régen, ezért több eső esik, mint hó.

Nagyon enyhék a telek, de olykor beütnek nagyon nagy, már-már bomoló jellegű fagyok, amik sem az embereknek, sem pedig a mezőgazdaságnak nem fognak túlságosan kedvezni.

5-10 éven belül állítólag az sem kizárt, hogy eljöhet az abszolút hó mentes tél, azaz a téli időszakban nem fog hó esni. Az emberek hazánkban is tapasztalhatták már, hogy decemberi hónapokban voltak olyan napok, amikor 10-15 fokos hőmérsékletet is lehetett mérni, mintha csak egy hűvösebb nyári délutánon lettünk volna.

Sőt, a télen előforduló, alapvetően nyári jellegű, dörgéssel és villámlással járó időjárás is egyre gyakoribb lesz, az elmúlt években már több helyen találkoztak hazánkban hasonlóval december és január környékén.

Előbb-utóbb már csak emlék lesz

Sajnos van egy nagyon rossz hírünk. A globális felmelegedés már egyre kevésbé kontrollálható, és sokak szerint ráadásul már nem is visszafordítható a folyamat.

Sokan már kongatják a vészharangot, és azt mondják: a klímaváltozás miatt hamarosan olyan lesz nálunk a fehér karácsony, mint a fehér holló.

Ez azt jelenti, hogy néhány éven belül teljesen megszűnhet idehaza is a fehér karácsony, és egy idő után már generációk fognak úgy felnőni, hogy nem tudják, mi az. Akik idén átélték, azok nagyon szerencsésnek mondhatják magukat.

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 89945





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet