Évtizedes dogma dőlt meg a rákról, melyet eddig rosszul tudott az emberiség

2016. július 30., szombat




Egy 1,7 millió éves dél-afrikai ősembertől származó lábujjcsont mindent megváltoztatott, amit eddig a rák keletkezéséről hittünk.

A rák 1,7 millió éves nyomaira bukkantak egy ősembertől származó csontkövületen az egyik dél-afrikai barlangban. A lelet a kutatók szerint

bizonyíték arra, hogy a rák nem a modern társadalom betegsége.

Az agresszív daganat nyomát egy 1,7 millió éves korai emberelőd lábujjcsontjának maradványán fedezték fel - közölte a BBC. A kövület a Homo ergaster vagy a Paranthropus robustus nevű homininhez tartozhatott.

rak-sejtek

A kutatók szerint a lelet világosan mutatja, hogy a rák nem a modern társadalom betegsége, amint egyesek állítják.

Korábban is találtak csontkövületeket, amelyek az ősi emberek rákos daganatait bizonyították, az egyik legrégibb, mintegy 120 ezer éves egy Horvátország területén élt Neander-völgyitől származik.

A most feltárt leletet a Johannesburg melletti világörökségi helyszín, az Emberiség bölcsője nevű ásatási hely Swartkrans-barlangjában fedezték fel.

AS outh African Journal of Science című szaklapban közzétett adatok szerint a lábközépcsonton oszteoszarkóma, a csontrák ritka és rendkívül agresszív formája alakult ki.

"Tanulmányunk kimutatta, hogy a rákos daganatok eredete a mai ipari társadalomnál évmilliókkal régebbi korokra nyúlik vissza" - közölte Edward Odes, a Witwatersrandi Egyetem kutatója.

rakos-csont-osember

Patrick Randolph-Quinney, a Central Lancashire-i Egyetem munkatársa szerint a rák modernségének nézete onnan származik, hogy az egyiptomi múmiák röntgenezésekor nem találtak daganatra utaló jeleket.

A modern életmód és a környezetszennyezés azonban tényleg növeli a rákos daganatok egyes fajtáinak veszélyét.

"Az alkoholfogyasztás a májrák, a dohányzás a tüdőrák kockázatát fokozza, ezek valóban a modern kor betegségei" - magyarázta Randolph-Quinney.

Rengeteg emberben, sokszor még orvosokban, szakemberekben is él ez a dogma, hogy a rák főleg a modern társadalom problémája.

rak-vilahgterkep

Az tény, hogy az utóbbi évtizedekben nagyságrendekkel megszaporodtak a rákos megbetegedések, ennek okát pedig még mindig keresik.

Egyesek szerint az egyre magasabb UV sugárzás okolható ezért, mások szerint a rákkeltő anygaokat tartalmazó élelmiszerek, de akadnak olyan is, akik szerint egyszerűen mivel az emberi populációs robbanásszerűen elszaporodott a bolygón, így  a nagy számok törvénye alapján a rák is gyakoribb, és valójában ez egy depopulációs fékként funkcionál, azaz evolúciós szinten megakadályozza, hogy egy faj túlszaporodjon.

Forrás: hvg.hu

tudomány rák rákkutatás


Megtekintések száma: 9752





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet