Expedíciók indulnak a Titanic roncsaihoz: bárki jelentkezhet, ha van elég pénze!

2018. július 8., vasárnap
Az első ilyen próbálkozások. A roncsokat civilek még ezelőtt sohasem láthatták.

Annak ellenére, hogy az utazás nem csupán szórakozási célt jelent, hanem egy kutatás fontos részét is szolgálja, vagy épp ezért a turistáknak komoly összeget kell befizetniük érte.

A jegy ára százötezer dollár, ami mai árfolyamra átváltva épp a Titanicra váltott első osztályú jegyek árával egyezik meg és közel harmincmillió forintnak felel meg.

Az Ocean Gate tizenegy napos expedíciókat indít az elsüllyedt Titanic maradványaihoz, melyek során a bátor vállalkozók tengeralattjáróval merülhetnek le az óceán fenekére, hogy életnagyságban láthassák James Cameron zseniális, tizenegy Oscart nyert filmjének ötletet adó hajót.

Ha csak azt vesszük figyelembe, mekkora sikert aratott a feljegyzésekből, fotókból és néhány, a roncsból kimentett erekléyből álló Titanic kiállítás, gondolhatjuk, mekkora érdeklődés lesz az expedíciókra.

A résztvevők felfedezőútjuk során helikopterrel repülhetnek az új-fundlandi St. John's-ra, ahonnan jachttal utazhatnak tovább az Atlanti-óceánon egészen a Titanic tragikus sorsú roncsa felé, mely 1912 áprilisában mindössze öt nap szolgálat után egy jéghegynek köszönhetően örökre a tengerfenékre süllyedt, ezzel több, mint kétezer utas halálához vezetve.

Az érzékeny lelkületűeknek igazán megrázó élményben lehet részük a gyakorlatilag tömegsírként szolgáló hajóroncs körül, melyhez a Cyclops 2 nevű speciális minitengeralattjáró viszi le őketAz expedíció ráadásul nem egy átlagos nyaralás, célja, hogy a résztvevők a maradványokból egy eddig nem látott, 3D-s fotografikus modellt készítsenek és adatokat gyűjtsenek a kutatóknak a roncs állapotáról, a maradványokat körülvevő élővilágról és a hajó megmaradt dokumentumairól.

Fontos kikötés, hogy az összesen harminc főből álló legénység tagjai közül maximum kilenc lehet turista és senki nem hozhat a felszínre "szuveníreket" a roncsról.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány titanic


Megtekintések száma: 24300

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet