Extasy: megoldást jelenthet a poszttraumás stresszre?

2016. december 2., péntek




Enyhén szólva is érdekes tanulmány látott napvilágot az elmúlt hetekben, mely azt állítja, hogy a kemény drog megoldást jelenthet, és jótékony hatással van a poszttraumás stressz szindrómára.

Elsőre hihetetlennek hangzik, de az ember fülét még másodjára hallva is fel-felsérti: az extasy-ről egy kutatás úgy gondolja, akár gyógyszerként is lehetne használni, méghozzá a poszttraumás stressz kezelésében.

Mindez olyannyira komoly, hogy az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hatóság engedélyezte, hogy humán klinikai vizsgálatokra használják az extasyt poszttraumás stressz szindrómában szenvedőknél.

Ez még nem jelent ugyan teljesen zöld utat, de ha a klinikai tesztek sikerrel járnak, vagy legalábbis kecsegtetnek némi végeredménnyel, akkor abban az esetben akár a széleskörű alkalmazása is megindulhat a jövőben.

A korábbi vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy a szer segíthet abban, hogy a páciens beszéljen a traumatikus élményről.

Eleinte más drogokat is vizsgáltak ezzel összefüggésben, de csak az extasy-nál tapasztalták a számottevő hatást.

Az egyik teszt során a tünetek súlyossága átlagosan 56 százalékkal esett vissza, és a végére az alanyok kétharmadánál olyan mértékben csökkent a tünetek súlyossága, hogy már nem feleltek meg a poszttraumás stressz szindróma diagnosztikai kritériumainak.

Néhány pszichiáter már a hetvenes években is alkalmazta erre a célra az extasyt az Egyesült Államokban, de amikor a nyolcvanas években drogként elterjedt, betiltották a használatát.

Most újra heves a vita az alkalmazása körül, ugyanis ez egy veszélyes vegyületnek tartott szer, ezért a világ sok országában betiltanák, vagy alapból tiltólistán van.

Ennek ellenére érződik a világ országai között egyfajta tendencia, mely afelé viheti a világot, hogy egyes drogokat, vagy drogszármazékokat, melyek bizonyítottan jótékony hatással lehetnek szervezetünkre, legalizáljanak.

Nem egy esetben sikerült például a kannabiszról is bebizonyítani, hogy képes meggátolnia rákos sejtek elszaporodását, és javítani a kognitív képességeket.

Persze itt is fontos a mérsékletesség. A kutatók kimutatták, hogy nagy mennyiségben, és hosszabb távon alkalmazva az ellenkező hatást érhetik el vele.

A legális drogok gyógyászati használata mellett érvelők szerint azonban ez sokmindennel így van és a kávéból is lehet halálosan káros adagot inni, míg napi 1 csésze jótékony egészségügyi hatásokkal jár az emberre nézve.

egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 28723





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet