Ez a bonyolult, de forradalmi energiaforrás válthatja le egy évtizeden belül az atomerőműveket?

2023. július 27., csütörtök




A The Guardian szerint óriási lehetőség rejlik benne. Egy korlátlan energiaforrással kísérletezik a világ, ami megmentheti az emberiséget!

Nap nélküli napenergiával, vagyis egy korlátlan energiaforrással kísérleteznek?

Németországban készítették el, építették meg, majd kezdték el nemrégiben tesztelni azt az óriási eszközt, vagy inkább rendszert, mely a napenergiát lenne hivatott majd kiváltani a jövőben.

Ez így önmagában elképesztően hangzik, hiszen ellentmondásos lehet Nap nélkül működő napenergia technológiáról beszélni, de ma tudósok és mérnökök szerint ez nem is annyira ábránd.

Egy hatalmas Napot építettek, majd be is kapcsolták azt. Az elmondásuk szerint rengeteg energiát lehet vele termelni, és azzal kísérleteznek, hogyan képesek úgy energiát előállítani, hogy ahhoz ne kelljen a nap ereje.

"Nem más, mint egy mesterséges Nap, csak sokkal kisebb mértekben" - állítják.

A szerkezettel hasznos hidrogént tudnak előállni, és az ígéretek szerint korlátlan energiaforrásként szolgálhat.

A mesterséges Nap az előzetes tesztek alapján elképesztő energiákat képes termelni, és nagyon jó hatásfokkal dolgozik. Könnyen lehet, hogy ez lesz majd a jövő nagy energiaforrása.

Komplett városokat, de akár régiókat, vagy kontinenseket lehetne vele ellátni, és kiválthatná az atomerőműveket, amik ráadásul nem elég hatékonyak hozzá képest, és veszélyesek is, és környezetszennyezőek.

Rengeteg hatalmas méretű lámpából áll a mesterséges Nap, és egyetlen lámpával csak csekély energiát, és hidrogént lehet előállítani, ezért volt szükség egy lámpaerdő megépítésére.

Így viszont a hatékonysága egyedülálló lett.

A dolognak egyelőre van egy szépséghibája: sokkal többet fogyaszt, mint amennyit termel, de a mérnökök számításai szerint ez még csak egy prototípus, és a céleszköz már 100%-os hatékonysági adatokkal fog dolgozni.

Jelenleg 350 kilowatt energiát "fal fel" óránként, és ennek csak egy részének megfelelő energiát hoz vissza. Ezzel jelenleg Európa legdrágább, és leggazdaságtalanabb elektromos rendszere.

A mérnökök és kutatók azonban azt hangsúlyozzák, hogy a most épített és beüzemelt mesterséges Nap még csak egy prototípus, és arra próbálnak rájönni, hogyan fejleszthető egy tökéletes, többletenergiát termelő rendszerré.

A BBC egy videót is közzétett a technológiáról, amit IDE kattintva tudsz megnézni.

Ha ez sikerül - és erre igen nagy esély van - akkor az elkövetkező évtizedekben nem kizárt, hogy az atomerőművek helyére léphet.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: The Guardian

tudomány technológia technika zöldenergia szabadenergia


Megtekintések száma: 51194





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet